En lluita contra els guetos

Nous Catalans. Joves de Terrassa treballa en favor de la integració dels immigrants

Joan Manel Oller
07 d'agost del 2012
Excursió a La Mola dels Nous Catalans
Excursió a La Mola dels Nous Catalans | Nous Catalans
Excursió a La Mola dels Nous Catalans Foto: Nous Catalans

Nous Catalans. Joves es defineix com el "primer moviment juvenil intercultural de Catalunya que treballa en el marc de la Casa Gran del Catalanisme per tal de crear espais de trobada i formació per a joves catalans de diferents orígens que volen treballar per un país més cohesionat, més modern i més lliure".

Ja fa uns mesos, des d'octubre de 2011, que a la ciutat funciona un grup de treball, liderat per Abdel Taghi i Toni Vilageliu. Ara ja hi ha 14 membres a la junta, amb 12 persones d'origen marroquí, una de Colòmbia i una nascuda a Catalunya. Compten amb el suport del Grup Municipal de CiU a l'Ajuntament de Terrassa, i de la coordinadora nacional de Nous atalans.Joves, presidida per Èric Bertran, així com la del Secretari d'Immigració de Convergència, Àngel Colom.

Coneixement mutu
Contribuir a conèixer més aspectes sobre els costums i maneres de fer dels diferents joves, aprendre història i política del país i reflexionar sobre diferents temes importants pel futur de Catalunya, com el concert econòmic, el dret a decidir, la gestió d'espais de públics dirigits al jovent, l'associacionisme juvenil, la cultura i els valors, són alguns dels aspectes que s'aborden, explica Abdel Taghi.

"Treballem de forma lúdica per la integració i per un país lliure, i per evitar la formació de guetos". Cal recordar que del 17% de població immigrant que hi ha a Catalunya, un 27% són joves d'entre 15 i 29 anys. "El grup resta obert a tothom".

Nous Catalans. Joves pretén formar un moviment "suficientment fort per crear una societat on el català sigui el pont de la cohesió entre les persones", segons Eric Bertran. Entre les primeres activitats fetes per NousCatalans. Joves de  Terrassa destaca el Torneig de Futbol, amb uns dos-cents participants, al barri de Can Palet II (la seva presentació pública). Abdel Taghi es va presentar com a president d'aquest moviment juvenil intercultural, amb un equip o hi ha Ton Vilageliu, Mohamed Jaanin, Anass Zoljami, Najoua Naimi, Chek-Morabeto i Hamza.

La segona activitat va ser una pujada al cim de La Mola, un element simbòlic del país. "El millor és que tots som diferents, i el fet d'intercanviar idees i sensacions fa que hi hagi una barreja de tot", escrivia Chaima Mechhidan.

Ja s'han programat noves excursions i sortides (han demanat poder visitar el Parlament de Catalunya), cursos de català pràctics, estil programa 'Xerrem', destinat sobretot als adults nous catalans, i estudien realitzar algun projecte de cooperació amb el Tercer Món. També es van mobilitzar per al Congrés nacional de NousCatalans.Joves, amb gent del Vallès Occidental, especialment de Terrassa, però també de Rubí i Sabadell.

Un congrés per a la llibertat
"Els joves catalans del segle XXI" era el lema del congrés que sota el titol de "Llibertat" es va celebrar a un hotel de Santa Susanna (a la comarca del Maresme) del dia 29 de juny a l'1 de juliol de 2012. Es va fer dos anys després del de Salou, on més de 350 persones van participar en debats sobre el futur de la joventut a Catalunya amb diferents experts i càrrecs polítics i institucionals.

En aquest nou Congrés es va decidir el futur del moviment juvenil intercultural de Catalunya, quines activitats ha de fer i com s'han de fer i es va votar quin equip de direcció nacional les ha d'executar. Hi va haver una nombrosa representació terrassenca, que va ser ser molt activa.