El capgròs de Terrassa és Pepe Hidalgo

El meteoròleg Francesc Mauri recorda les riuades de 1962 en el pregó de la Festa Major

La Torre
29 de juny del 2012
ssssss
ssssss
Pepe Hidalgo i el seu capgròs Foto: Joan Manel Oller

El dansaire Pepe Hidalgo és el capgròs de l'any. El secret més ben guardat de la Festa Major s'ha desvetllat passats dos quarts de nou del vespre, en un Raval de Montserrat atapeït de gom a gom. El Casinet de l'Espardenya ha fet capgròs de 2012 a algú "que fa 33 anys que balla a l’Esbart Egarenc del Social. És el Messi dels balladors locals. Tota una vida dedicada a la dansa i obrint el ball de plaça de la Festa Major amb molta alegria".

A les vuit de la tarda, un cop finalitzada la repicada de campanes a totes les esglésies de la ciutat, ha arribat el Drac de Terrassa al Raval de Montserrat, finalitzant el seu recorregut des de la carretera de Matadepera.

Tot seguit, s'ha procedit a la lectura del pregó de Festa Major, que aquest any ha anat a càrrec de Francesc Mauri. El meteoròleg ha recordat les riuades de l'any 1962 a Terrassa i al Vallès. L’Ajuntament ha elegit Francesc Mauri com a pregoner per recordar un fet que està molt present a la ciutat. El meteoròleg ha destacat que les causes principals de la magnitud de la tragèsia cal buscar-les en les preses naturals fomades aigües amunt dels cursos de les les rieres i la formada al pont de la Renfe a Les Arenes, afegit a l'ocupació descontrolada de les lleres.  

Després de la lectura del pregó, l'alcalde Pere Navarro ha fet l'obertura oficial de la Festa i han actuat els Gegants de Terrassa, els Bastoners de Terrassa i els Nans de Terrassa, acompanyats per la música dels Ministrils del Raval. Després s'ha descobert el Capgròs de l'Any.

Aquest any, durant la primera jornada de Festa Major, s’ha inaugurat l’exposició “Mirada de Bastons”, en el marc de la commemoració del 30è aniversari de Bastoners de Terrassa, a les 21.15h a la Casa Soler i Palet.

Els actes d’inici de la Festa Major han tingut com a protagonista a la cultura popular i tradicional, ja que n'és un dels seus pilars. Aquest fet és possible per la gran implicació de les entitats de la ciutat amb la participació i organització de 160 actes de les 250 propostes del programa. Algunes d’elles també tindran lloc demà, com és el cas del Raval Infernal, la Trobada de Corals de Gospel de Terrassa o el “Jove, tu també pots”. L’apartat musical inclourà demà els concerts d’Antònia Font, La Karaoke Band & La Carla, Achilifunk & Ensemble o The Bombins, entre d’altres.

L’alcalde de Terrassa, Pere Navarro també presidirà altres actes tradicionals el diumenge de Festa Major, a partir de les 9.45h, concretament el seguici d'autoritats, l'ofici solemne a la catedral del Sant Esperit i la sortida d'ofici, que inclou el tradicional ball de plaça amb tots els regidors i regidores de la Corporació, entre d'altres actuacions dels grups de cultura popular. Aquest any, el penó de la ciutat el portaran representants dels 6 clubs de bàsquet de la ciutat, amb motiu de la proclamació de “Terrassa, Ciutat del Bàsquet Català 2012” i del centenari de l’arribada d’aquest esport a la ciutat.

A partir de les 12.30h, des del balcó de l'Ajuntament, Pere Navarro presenciarà l'exhibició castellera de Festa Major, que anirà a càrrec dels Minyons de Terrassa, els Castellers de Terrassa i la colla Jove Xiquets de Valls.

Oferta musical per a tots els públics
La Festa Major de Terrassa es caracteritza per la diversitat de la seva oferta d’activitats, especialment pel que fa als concerts. La programació musical s’ha dissenyat perquè tots els ciutadans trobin algun concert del seu gust en aquests dies. Entre els noms més reconeguts del programa destaca el grup Antònia Font, Els Catarres i el cantant Falete. També portaran a la ciutat el seu nou treball Sidonie. Aquesta festa tindrà un espai per al record i la nostàlgia musical, amb l’espectacle “Felices 60” que inclourà cançons de cantants d’aquesta època, com ara Karina, Jeanette, Micky o Lorenzo Santamaría. Pel que fa al ball de revetlla, anirà a càrrec de l’orquestra La Principal de La Bisbal.

L’aposta de l’Ajuntament de Terrassa per potenciar la música feta a la ciutat ha fet possible, un any més, que el programa inclogui diverses actuacions de músics locals. Per això, junt a grups emergents actuaran artistes terrassencs consagrats, com és el cas Miquel Pujadó o La Carrau, que commemorarà el seu 15è aniversari amb un concert especial.

El folklore popular tindrà escenari a la Plaça Nova durant la Festa Major, amb les actuacions de la Irmandade Galega, el cantautor Toni Poza i el Grupo de Coros y Danzas de la Unión Extremeña de l’Hospitalet y Los Pilares de Aragón del Centro Aragonés de Terrassa. Al Parc dels Catalans, actuaran diferents quadres de ball, cantants i cors rocieros de les entitats culturals andaluses de la ciutat. La música folk catalana i d’arreu del món estarà representada per dos grups locals: Manflinaires i Se’n Fa Una.