Roc Fuentes rep la Gorra Frígia

Esquerra Republicana de Catalunya de Terrassa premia l'exregidor i exdiputat del PSUC pels seus valors republicans

Redacció
08 de juny del 2012
Roc Fuentes, en primer pla, va ser distingit amb el premi Gorra Frígia.
Roc Fuentes, en primer pla, va ser distingit amb el premi Gorra Frígia. | A.P.
Roc Fuentes, en primer pla, va ser distingit amb el premi Gorra Frígia. Foto: A.P.

L'advocat i polític terrassenc Roc Fuentes i Navarro (1939) ha estat guardonat amb el premi Gorra Frígia que Esquerra Republicana de Catalunya de Terrassa, per haver destacat per la defensa dels valors republicans: llibertat, solidaritat i democràcia.

"Estic molt emocionat i agraït, sobretot perquè aquest premi ve d'ERC", va dir Fuentes, que no és militant del partit. "En el nom d'Esquerra Republicana de Catalunya hi ha sintetitzats tots els principis i valors amb els que m'identifico i pels quals he lluitat".

La Nit de la República, celebrada al Teatre Principal, va estar presidida pel president de la secció local del partit, Isaac Albert, i pel president nacional, Oriol Junqueras. També hi van assistir el tinent d'alcalde Manel Pérez (ICV) i la regidora Mariona Vigués (CiU).

En el seu discurs, Isaac Albert va lloar el valor de l'esforç i va criticar aquells que diuen que "hem viscut per sobre de les nostres possibilitats, perquè això no és cert". Albert va culpar l'expoli fiscal i va defensar "una millor educació, el sistema de salut i millors infraestructures", i va dir que els motius per la independència van més enllà dels econòmics. El president local d'ERC va llançar un missatge a l'alcalde: "no se li perdonarà que no defensi per nosaltres el que el seu partit defensa al País Basc".

El president d'Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, va expressar "la voluntat de construir un discurs de majories" per fer progressar Catalunya. "Durant deu anys vaig mig viure amb una terrassenca al barri del Segle XX", va confessar el president d'ERC, que va afegir que abans d'assistir a l'acte havia visitat "els cunyats d'una altra època" i va fer referència als seus "nebots" per lamentar que els joves amb talent hagin d'emigrar, i que els que són fora no puguin tornar perquè aquí no troben feina. En aquest sentit, Junqueras va defensar projectes socials i educatius per evitar el fracàs escolar dels joves. En termes nacionals, va dir que "mai els nostres compromissos han estat tan evidents com ara. Si són tan evidents com per sumar un discurs de majories, guanyarem".

El premi Guillotina va anar a parar al president del govern balear, José Ramón Bauzá, pel seu autoritarisme i mesures contra la llengua catalana a les Illes. El secretari del jurat, Joan Lluch, va llegir la carta que li van enviar per convidar-lo a l'acta, en la que s'explicava el perquè, i la que el seu gabinet de comunicació va enviar com a resposta, en la que agraïen la invitació i s'excusaven perquè no seria possible l'assistència de Bauzá a l'acte.

La nit de la República va finalitzar amb un refrigeri entre els assistents, que van poder conversar distesament amb Oriol Junqueras.