Els desnonats es fan sentir al ple municipal

Posen fi als quinze dies d'acampada a la plaça Ricard Camí i demanen que l'Ajuntament es posicioni contra els desnonaments

Lluïsa Tarrida
26 d'abril del 2012
La Plataforma va protestar davant de l'Ajuntament reclamant mesures urgents contra els desnonaments.
La Plataforma va protestar davant de l'Ajuntament reclamant mesures urgents contra els desnonaments. | Lluïsa Tarrida
 Protesta davant l'Ajuntament reclamant mesures urgents contra els desnonaments. Foto: L. Tarrida

Tal com van anunciar quan van col·locar les tendes de campanya a la plaça de Ricard Camí, la Plataforma d'Afectats a la Hipoteca (PAH) ha desmuntat el campament "Cal Sense Sostre" aquest dijous. Ho ha fet ben d'hora el matí, posant fi a quinze dies "intensos" en què han intentat "visibilitzar el problema dels desnonaments a la nostra ciutat" a tota la ciutadania.

A la tarda, un centenar de membres de la plataforma han realitzat una marxa des de la plaça fins al Raval de Montserrat amb un clar objectiu: fer sentir la seva veu a  l'Ajuntament. D'aquesta manera, mentre la majoria de manifestants es quedaven a les portes del Consistori, una delegació força rellevant ha entrat, prèvia acreditació i revisió pels agents policials -més nombrosos de l'habitual-, a la sala plenària.

La seva intervenció, a càrrec d'una afectada que actualment es troba acampada davant d'una delegació de CatalunyaCaixa del Passeig 22 de Juliol, ha consistit en llegir un manifest amb un títol que resumia les seves intencions: "Per una ciutat lliure de desnonaments, pel lloguer social". En el document presentat, la PAH ha volgut deixar constància de les "xifres esgarrifoses" de desnonaments a la nostra ciutat, el que pot suposar "una clara amenaça de ruptura de la cohesió social urbana". Així mateix, ha reclamat "mesures profundes com la moratòria de desnonaments o el lloguer social". 

L'Ajuntament s'apunta al discurs del lloguer social
La PAH ha deixat clar que "no n'hi ha prou amb una innocent declaració del Ple donant suport a la dació en pagament ni és suficient arrencar alguns habitatges socials als bancs mentre aquests segueixen trepitjant famílies". Igualment ha interpel·lat als partit polítics "si de veritat estan fent tot el que està a les seves mans". Ha acabat la seva intervenció amb una reclamació: "facin un pla de xoc contra els desnonaments. Facin un pla de lloguer social. I que els compleixint".

Al seu torn, la regidora Lluïsa Melgares, en obligada resposta, s'ha posicionat "a favor de la dació en pagament i del lloguer social com a les úniques solucions". L'edil socialista ha enumerat les diferents retallades que des de l'Ajuntament han patit i ha fet menció que el Consistori "no és competent ni disposa dels recursos necessaris" per posar fre als desnonaments. Sí que ha deixat constància del paper "de mediador" de la regidoria i l'Ajuntament entre bancs i afectats i de "col·laborador" amb la PAH per aturar desnonaments a la ciutat. 

Melgares ha dit que "no volem eludir el debat polític" i ha destacat que "sabem l'urgència que hi ha de disposar de pisos amb lloguer social a través d'una borsa público-privada". "Seguirem treballant" ha sentenciat la regidora, i ha acabat el seu discurs avançant que "per visualitzar amb més força les reivindicacions de la plataforma l'introduirem com a moció per al proper ple de maig en què donarem l'oportunitat perquè tothom, també els partits de l'oposició, es posicionin" davant d'aquesta problemàtica social.