Dos terrassencs a Moscou

Albert Colomer és reelegit membre del Comitè Executiu de la European Business Angels Network; David Garrofé és el secretari a Catalunya

Redacció
25 d'abril del 2012
Albert Colomer, a l'esquerra, al costat de David Garrofé
Albert Colomer, a l'esquerra, al costat de David Garrofé | La Torre
Albert Colomer, a l'esquerra, al costat de David Garrofé Foto: La Torre

El dotzè Congrés de la Xarxa Europea de Business Angels (EBAN) celebrat a Moscou ha comptat amb dos terrassencs. D'una banda, Albert Colomer, promotor i tresorer de la xarxa espanyola de business angels (ESBAN) i director de la xarxa catalana (BANC). Colomer ha estat reelegit membre del Comitè Executiu de l'EBAN i és l'únic representant d'aquest òrgan en tot l'Estat.

Un business angel és un individu que aporta capital per a un start-up (una empresa generalment del món de l'emprenedoria que es diferencia per un fort component d'innovació i que té molta capacitat per créixer), normalment a canvi d'accions.

Els business angels mouen actualment a Europa més de 4 bilions d'euros en inversió i l'objectiu de la EBAN passa per assolir els 10 bilions d’euros. Fa cinc anys la inversió dels BA era d'1 bilió d'euros. 

Aquest esdeveniment reuneix anualment a les xarxes business angels europees i altres entitats relacionades del sector per posar en comú els seus coneixements, fer contactes i fomentar la figura dels business angels. L'agenda de la jornada compta amb diversos actes de reunions, conferències, sessions de networking i formació, així com l'edició anual dels EBAN Awards.

En l'Assembla General Anual de la EBAN s'ha escollit un nou Comitè, amb  representants de 13 països europeus diferents. El fins ara vicepresident de la EBAN i un dels managers de la federació de xarxes portugueses de business angels (FNABA), Paulo Andrez, ha estat designat nou president de la EBAN.

Després del Congrés, aquest dimecres i aquesst dijous se celebrarà a St. Petersburg l'Assemblea Internacional de Business Angels, en què Garrofé i Colomer participaran com a ponents en els actes programats.

Balanç 2011 de la BANC
La xarxa de Business Angels Network de Catalunya (BANC) va tancar el 2011 un total de 7 operacions d'inversió finançades per business angels de BANC, amb un volum total d'inversió de 1.250.000€. Aquestes operacions han estat en empreses emmarcades en els sectors TIC, Internet, industrial, sanitari, i indústries culturals i creatives. Algunes de les empreses que han rebut finançament són Bcn Innova, Acronimus Technology, i Events i Organitzacions.

L'activitat en altres vies de finançament i mecanismes de co-inversió també ha estat màxima, col·laborant estretament amb l'Empresa Nacional d'Innovació ENISA. BANC ha aconseguit, entre la línia de préstecs participatius Joves Emprenedors i la de cofinançament amb Business Angels, captar finançament per 6 empreses amb un import total de 344.000€. Algunes de les empreses beneficiades de la línia de joves han estat Omowa, Reviews Reporting i Food2u.

BANC, xarxa pionera de business angels a Espanya i Catalunya impulsada per la Patronal Cecot i la Fundació CP'AC amb el suport de 'ICF, suma ja des de la seva constitució al 2002, 28 projectes d'inversió i ha finançat gairebé 4,25M€. A més a més, l'aportació de BANC al teixit emprenedor també es tradueix en la creació neta de 58 llocs de treball. En l'actualitat, BANC, junt amb 6 xarxes catalanes més, forma part del programa de Xarxes d’Inversors Privats d'ACC1Ó.