Riuada de novetats

Les editorials aprofiten la diada de Sant Jordi per presentar les novetats literàries, entre les quals en trobem diverses que corresponen a autors terrassencs

Xavier Serrahima
23 d'abril del 2012
La gent mirava amb curiositat els llibres
La gent mirava amb curiositat els llibres | La Torre
La gent mirava amb curiositat els llibres Foto: La Torre

En arribar Sant Jordi, si la pluja és clement, la ciutat esbatana els seus braços a la cultura i esdevé una colossal llibreria sense parets: per un dia els llibres -acompanyats per un estol de roses- surten a trobar-nos al carrer, recuperant el protagonisme que mai no haurien d'haver perdut.

La riuada de lletra impresa és tan generosa que tement naufragar desbordats per la maregassa confusa i caòtica del seu cabal incontenible, la majoria dels vianants -ocasionals mariners literaris- opten pel port més segur: escullen algun d'aquells tres o quatre llibres que sembla que s'han de comprar.

Conscients d'aquesta realitat, des de La Torre s'ha pensat que seria convenient ampliar el ventall d'eleccions possibles. I -sense cap ombra de xovinisme, però apostant com sempre per la promoció de la creació local-, ha decidit centrar-se en el munt d'obres que han publicat des de la darrera Festa del llibres autors i autores de la nostra ciutat. La majoria dels quals -amb alguna lloable excepció: Jaume Cabré, Vicenç Villatoro, Sílvia Alcàntara...- injustament desconeguts.

La Casa cantonera, Sílvia Alcàntara, Edicions de 1984, 2011. La història versa sobre dues germanes que es retroben per repartir-se les poques coses que en morir els ha deixat la mare. Feia més de vint anys que no es veien. Una veïna de tota la vida les acompanya per les resclosides estances de la casa i els petits objectes els desperten els records.

Terrassa, ciutat, vida i persones, Marc Boada, Momentum Editors, 2012. Presenta una visió singular i inèdita de la ciutat, amb un recorregut amè per la seva història i desenvolupament. Hi ha els testimonis de 10 personalitats.

Trau de llum, Ramon Bosch Boada, Editorial Pagès, 2011. Traça, poema a poema, una visió plena de natura amb la mirada de l'home que no pot deixar d'estimar tot allò que l'envolta malgrat l'aïllament i la solitud que, en últim lloc, a tots ens colpegen.

Jo confesso, Jaume Cabré, Editorial Proa, 2011. La història se centra en una botiga d'antiguitats de la família del petit Adrià, que és tot un univers. El despatx del seu pare és el centre d'aquest univers, i el tresor més preuat de tots és un magnífic violí del segle XVIII al voltant del qual giren moltes històries d'aquesta novel·la de novel·les.

Fukushima. Crònica d'un tsunami nuclear, Lluís Caelles, Viena Editorial, 2012. El periodista terrassenc de TV3 presenta un llibre, juntament amb el corresponsal televisiu Sergi Vicente, que canvia la teva manera de mirar les centrals nuclears, transforma la teva mirada sobre la feina dels periodistes i et deixa entreveure la força del poble japonès.

Plou al sol: Trobada de Poesia, Xavier Caparrós i Obiols, Associació de Poetes Terrassencs, 2011

Anem a fer una cervesa? La volta el món en un any, Quim Carrera, autopublicat, 2011. Per aquells que volen anar de vacances pel seu compte. Aquest llibre és per aquells a qui se'ls ha despertat el desig de fer la volta al món, o per despertar el desig a aquells que el tenen adormit. Aquest llibre és per conèixer països, per viatjar llegint, i per enamorar-se del nostre món. 

Jacint Elias i Escayol, un geòleg del Vallès, Antoni Comellas, Fundació Torre del Palau, 2011. Biografia de Jacint Elias, el geòleg egarenc que aparellà perfectament la metodologia científica amb el dogma catòlic.

Cuina Vallès a taula, Cuina Vallès, 2012. Llibre-receptari de cuiners del Vallès.

Un tren a la Toscana, Josep de la Casa, Setzevents Editorial, 2011.
En Ricard, un home de quaranta-cinc anys, que duu una vida insulsa i monòtona, un dia es veu obligat a revisar el seu camí vital i tot el que l'envolta.

Dones de la Maurina, Diverses autores, Ajuntament de Terrassa, Regidoria de Polítiques de Gènere, Pla de Barris la Maurina, 2011.
Història de La Maurina a través de les veus i les experiències d'una vintena de dones.

La Cambra 125 anys creant futur, Anna Fernàndez, La Cambra de Terrassa, 2011. La Cambra celebra el 125è aniversari amb l'edició d'un llibre sobre la seva trajectòria al llarg de tots aquests anys.

Miquel Ros. Art i ofici, Anna Fernàndez, Fundació Torre de Palau, 2012. Un relat biogràfic sobre l'escultor terrassenc d'origen andalús, impulsat pels seus tres fills per a la memòria de la ciutat de Terrassa.

Musiquer terrassenc: 224 fitxes biogràfiques, Josep Freixas i Vivó, Fundació Torre del Palau, 2011.

Música sacra: 9 audicions i un pròleg, Joan Grimalt, Ed. Cruïlla. El llibre que ens presenta el terrassenc Joan Grimalt és un recull de fitxes per preparar audicions, tenint en compte els textos i contextos de nou obres clau de la música cristiana, des de la polifonia clàssica fins als nostres temps.

El clam dels Cims, Albert Malgosa, autoedició, 2012. Un grup d'andorrans no volen que Andorra segueixi sent coprincipat de la República Francesa i el Bisbat d'Urgell. Per això preparen una sèrie d'atacs contra Catalunya i contra França.

Recull de poemes: noranta-setena trobada de poesia, Joan Margarit, Associació de Poetes Terrassencs, 2011.

L'obra de Bartra, aproximació, Anna Murià, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2012.

Fenòmens Atmosfèrics a Terrassa, Joan Manel Oller, Francesc Suàrez i Joaquim Verdaguer, Fundació la Mina, 2011. Repàs a les pluges, nevades, sequeres i ventades que han afectat Terrassa al llarg de la seva història.

Poemes del barri de les Fonts de Terrassa: Noranta-cinquena trobada de poesia, Francesc Palet Setó, Associació de Poetes Terrassencs, 2011.

Pensar amb el nas: un mètode per aprendre a viure millor, Pere Portero, Ático de los libros, 2011. Un mètode senzill i pràctic que ens permet canviar la nostra actitud davant dels problemes i començar a viure millor.

Oportunitats, Xavier Prat, Setzevents Editorial, 2011. Tots seguim una rutina. Hi ha dies que són la repetició de l'anterior i el patró del que serà l'endemà. No es pot evitar, als humans en agrada el que coneixem i temem el desconegut.

Els Pluviòmetres de Mina, Marc Prohom i Gabriel Salvà, Fundació la Mina, 2011. Recull la pluviometria recollida pels pluviòmetres de Mina des de 1924 i n'analitza les dades i observacions meteorològiques fins a l'actualitat.

Maragall, paraula viva, Miquel Pujadó, Fundació Torre del Palau, 2011. Enregistrament en directe del concert dedicat a la poesia de Joan Maragall realitzat el 19 d'octubre.

Josep Rigol i Fornaguera: l'home, l'artista i el mestre, Gemma Ramos, Ajuntament de Terrassa, 2011. Biografia del pedagog artístic i col·leccionista museístic terrassenc.

L'Assassí del Centre Excursionista i altres històries , Jordi Sebastià, El Toll, 2012.

Món global: onze sonets: Noranta-sisena Trobada de Poesia , Heribert Segalà i Ridameya, Associació de Poetes Terrassencs, 2011.

Engrunes d'hores, Xavier Serrahima, Cap Béar Editions, 2012. El pròleg de Carles Duarte i Montserrat manifesta que "ens trobem davant d'una obra que produeix una impressió excel·lent perquè s'hi combinen encertadament els pensaments i les emocions, com reclamem que succeeixi en la millor poesia".

L'ase d'or, Apuleu, adaptació de Xavier Serrahima, Editorial Teide, 2011. Qui dubta a hores d'ara de la vigència dels clàssics i de la necessitat de llegir-los en profunditat? En teniu un a les mans en una adaptació juvenil que no us decebrà: "L'ase d'or".

Vent dels dies, Xavier Serrahima, Ajuntament de Castelló de la Plana, 2011. "I és que en aquest sortós "Vent dels dies" (Premi Miquel Peris i Segarra 2010), se'ns presenta un jove poeta d'una incomparable mestria d'escriptura. Sorpresa de les més agradoses"

Terrassa 2011, Quico Simó, Arxiu Tobella, 2011. Anuari en què es repassa els fets més importants succeïts a la nostra ciutat al llarg de l'any passat, amb moltes imatges.

El Sentit d'una vida, Gemma Solsona, Editorial Fonoll, 2011. Es necessita un gran coratge i una bona dosi d'autodisciplina i voluntat per a plasmar l'autoanàlisi que la Gemma ha fet en aquest llibre. El que em fa pensar en aquella fortalesa, exclusiva de les dones, la qual sols és reconeguda per a qui ha superat una maternitat. "Fer un repàs de la teva pròpia vida obliga a reconèixer els teus propis errors, i el que és més difícil: acceptar-los. I per això és necessària molta valentia", del pròleg d'Ángel Brichs.

Moon River, Vicenç Villatoro, Columna, 2011. A l'espera del resultat d'una analítica, en Pere seu en un banc a la galeria mig buida de la tercera planta de l'Hospital Clínic el matí d'un diumenge onze de setembre, i té tot un dia buit al davant.

Amb Déu o sense. Quaranta cartes creuades, Francesc Torralba, Vicenç Villatoro, Fragmenta Editorial, 2102. Aborden temes com ara la pregunta pel sentit, Déu creat o Déu creador, el sagrat i el profà, l'esfera religiosa i l'esfera pública, la mort i el consol, una ètica sense Déu, la bellesa, el misteri del mal, la transmissió de valors i conviccions, l'existència dels cristians, la capacitat de celebrar i l'espiritualitat sense fe.

La riuada de 1962, Jaume Valls, Ajuntament de Terrrassa, 2012. El llibre més ambiciós escrit mai sobre la riuada.

Sense invitació, Vicenç Villatoro, Proa, 2011. Poemes de caràcter aforístic, escrits amb la immediatesa d'un dietari o un quadern personal. Escrits des del punt de vista d'una persona que, arribat a la cinquantena, fa balanç i desemmascara les trampes que la vida li ha parat.