L'equip de govern presenta un Pla de Mandat marcat per la «incertesa»

Consisteix en quatre línies estratègiques i 192 actuacions com a full de ruta per "generar riquesa, feina i benestar" a Terrassa

Lluïsa Tarrida
10 d'abril del 2012
Pérez, Navarro i Ballart, en l'acte de presentació del Pla.
Pérez, Navarro i Ballart, en l'acte de presentació del Pla. | Lluïsa Tarrida
Pérez, Navarro i Ballart, en l'acte de presentació del Pla. Foto: Lluïsa Tarrida

L'equip de govern (PSC i ICV) ha presentat dilluns al matí el Pla de Mandat 2012-15 amb el qual es marquen uns objectius i compromisos per tal de "crear oportunitats i donar resposta a les necessitats i inquietuds dels terrassencs". L'alcalde Pere Navarro ha explicat que aquest "full de ruta" pretén "generar riquesa, feina i benestar, així com fer de Terrassa una ciutat capdavantera que continuï innovant i ideant iniciatives i propostes". Sota aquestes premisses s'han posat sobre la taula quatre eixos estratègics i 192 actuacions.

Navarro ha subratllat que el Pla de Mandat conté certes diferències amb els anteriorment realitzats. Unes diferències marcades sobretot per la "incertesa", no només per la situació econòmica general sinó també per la supeditació en molts dels projectes pensats a la col·laboració o aportació monetària per part dels governs de la Generalitat i de l'Estat. "No sabem quins acords polítics i serveis tiraran endavant les administracions i això repercuteix en les mesures que des de l'Ajuntament volem emprendre. Hem intentat ser el màxim de curosos i per aquest motiu s'ha plantejat un pla flexible i que es pugui anar adaptant a la realitat", ha dit l'alcalde.

També han destacat com a "millora" respecte als plans anteriors la incorporació d'un procés participatiu i d'informació que es durà a terme tant als districtes com als partits a l'oposició. Així, es faran trobades amb els veïns i s'exposarà el pla a CiU i PP, els quals podran debatra'l en el marc del ple municipal d'abril. Igualment, Navarro va destacar que en aquest pla estratègic s'hi ha incorporat "la perspectiva de gènere" no només amb "l'elaboració de reglaments sinó també amb mesures municipals".

Quatre eixos estratègics

Els quatre eixos estratègics que l'alcalde ha presentat amb els tinents d'alcalde Manel Pérez i Jordi Ballart són:

1. Una ciutat proactiva en la dinamització econòmica, l'enfortiment del seu teixit industrial i de serveis i la transformació del seu model productiu per generar més i millor ocupació. Sota aquest pretext i amb "unes eines molt limitades" la idea és "conservar, crear i engrandir les activitats econòmiques de la ciutat amb l'objectiu de crear ocupació".

2. Una ciutat capdavantera en la defensa dels drets socials, liderant polítiques contra l'exclusió social i al pobresa. Navarro va deixar clar que "vetllarem per la presència i desenvolupament dels equipaments educatius i sanitaris de Terrassa. Aquesta és la nostra prioritat encara que veiem que no ho és del govern de la Generalitat o de l'Estat". 

3. Una ciutat més protagonista en el procés de renovació de la nostra democràcia, tot incorporant la diversitat i la riquesa de la nostra societat i restablint la confiança en la política amb més participació i transparència. "Hem de tenir més capacitat des de l'Ajuntament d'explicar el que fem i d'escoltar", ha manifestat l'alcalde.

4. Una ciutat que aposta per l'equilibri territorial i la mobilitat, infraestructures i equipaments de qualitat i sostenibles, amb voluntat de consolidar les capacitats de Terrassa en el marc de la cooperació territorial. Així, es prioritzarà "la neteja i manteniment; revisar el pla de Mobilitat i fer pedagogia a la ciutadania sobre l'eficiència energètica i el medi ambient".


"Ni un pas enrere"

Manel Pérez, president d'ICV a Terrassa, ha explicat que no es tracta "d'un catàleg de serveix municipals sinó que recull accions i estratègies clares: com, qui i què es farà al llarg d'aquests quatre anys". Així mateix ha destacar que hi ha "una coherència i cohesió entre els dos partits de govern amb aquest pla de mandat". Pérez ha subratllat que "malgrat els temps difícils i que s'ha de fer front a més necessitats amb menys recursos" la prioritat de l'equip de govern és "mantenir els serveis públics i mesures de protecció social", com també "millorar la cooperació dels agents socials i econòmics de la ciutat amb l'Ajuntament" i "aconseguir compromisos cívics de la ciutadania".

Per la seva banda, el regidor socialista Jordi Ballart ha dit que "vivim en temps de renúncies i incerteses, i per això l'Ajuntament ha de prioritzar des de l'honestadat allò bàsic i essencial per la nostra societat: els drets socials i l'estat del benestar". El tinent d'alcalde ha remarcat que no només és un full de ruta sinó que el Pla de Mandat és "un manual d'estil de com governar: estem oberts a la ciutadania, compromesos, i volem transmetre un missatge d'esperança, d'il·lusió i optimisme". Ballart va concloure que "el Pla està marcat per uns valors i no pensem fer ni un pas enrere. És un pla profundament d'esquerres, de progrés econòmics i manteniment dels drets socials, que vol generar confiança i que aposta per la transparència i la participació".