Terrassa, a les fosques

L'Ajuntament retira els fusibles a 700 punts de la ciutat per aconseguir eficiència energètica, econòmica i ambiental

Lluïsa Tarrida
16 de març del 2012
Els llums ornamentals de la plaça de l'Estació del Nord s'apagaran abans.
Els llums ornamentals de la plaça de l'Estació del Nord s'apagaran abans.
Els llums ornamentals de la plaça de l'Estació del Nord s'apagaran abans.

Reduir fins a un 20% el consum energètic i de les emissions de CO2 de les instal·lacions dels equipaments municipals i l'enllumenat exterior. Amb l'objectiu d'aconseguir una millor eficiència ecònomica, energètica i ambiental l'Ajuntament de Terrassa ha elaborat les línies estratègiques del Pla d'Estalvi i Eficiència Energètica 2012-13. Aquest Pla, que ha estat exposat a la premsa per part de l'alcalde Pere Navarro, i els regidors Jordi Ballart i Eva Herrero, compta amb un pressupost d'inversió de 50 mil euros i pretén obtenir un estalvi de més de 400 mil euros.

Per aconseguir-ho s'han fixat 47 accions dividides en sis àmbits d'actuació. En termes generals, entre aquestes iniciatives hi ha revisar a fons les tarifes energètiques, apostar per les energies renovables en edificis i equipaments municipals, constituir una comissió de l'energia, implicar el conjunt de la ciutadania i les entitats en l'objectiu de l'estalvi o comprar eines de control i seguiment dels consums energètics que permetin valorar els estalvis aconseguits per la implantació de les mesures concretes.

Estalvi de 68 mil euros

No obstant, les mesures més destacables o que tindran més visibilitat per a la ciutadania són tres. En primer lloc, hi ha l'estalvi que es pretén aconseguir per la retirada de fusibles en 700 punts de la ciutat, és a dir, es farà una apagada selectiva de l'enllumentat públic "allà on sigui possible, sense comprometre els nívells mínims de llum reglamentaris, i tenin en compte de no perjudicar la mobilitat, accessibilitat i la seguretat". Així doncs, la finalitat és apagar els llums en un 50% dels polígons industrials, a més de diverses places que també veuran com alguns punts de llum del vial espareixen. A tall d'exemple, alguns dels carrer afectats per aquesta mesura seran l'avinguda del Vallès, avinguda de Can Jofresa, carrer dels Jocs Olímpics, Passeig 22 de Juliol o plaça Lluís Companys. Amb tot plegat, es calcula que es produirà un estalvi de 68 mil euros.

En segon lloc, el Pla d'estalvi preveu reprogramar l'enllumenat ornamental de 16 llocs públics, majoritàriament places (plaça Vella, Estació del Nord, Didó, Progrés o Catalunya), però també el Passeig de Les Lletres o els Jardins de la Casa Alegre. La idea és que l'apagada es produirà una hora abans del que es feia actualment. Així s'apagaran els llums a les 22 hores i no a les 23 hores. Amb aquesta mesura es calcula un estalbi de 2.678 euros. Així mateix, en aquest apartat també destacaria l'apagada que es farà al Parc de Sant Jordi. L'Ajuntament tancarà els llums a partir de l'1 de la matinada a excepció del perímetre i els camins principals.

I per últim, les accions d'estalvi que es duran a terme amb els 50 mil euros d'inversió. Són un total de 10 iniciatives. La més costosa és la d'unificar els subministraments elèctrics dels dos edificis en l'escomesa de Pantà 30, en total, s'hi destinaran 15 mil euros. Les altres accions seran canviar el sistema d'enllumenat dels vestidors del ZEM Can Jofresa; canviar el sistema d'encesa d'aules i passadissos, i sectoritzar el sistema d'encesa a tot l'edifici del CEIP Enxaneta; instal·lar una bateria de condensadors al ZEM Can Jofresa; canviar els fluorescents d'edificis municipals; instal·lar la bateria de condensadors i canviar els fluorescents al Mercat del Triomf; i canviar el sistema d'encesa de passadissos a Foment de Terrassa i a l'Escola Municipal de Música.