El Mercadal s'estrena amb polèmica

Els paradistes de la carretera Matadepera es queixen per la seva ubicació i diuen que se senten "marginats"

Lluïsa Tarrida
14 de març del 2012
Els paradistes de la carretera Matadepera dolguts amb l'ubicació.
Els paradistes de la carretera Matadepera dolguts amb l'ubicació. | Lluïsa Tarrida
Els paradistes de la carretera Matadepera diuen estar "dolguts" amb la ubicació. Foto: Lluïsa Tarrida

"Ens hem sentit maltractats i marginats", exclama Joaquín Barrientos, propietari d'una parada de roba en veure l'ubicació que li havia tocat en el nou Mercadal Martí L'Humà, des de dimecres ubicat principalment a l'avinguda Béjar però també al voltant de la plaça de Can Tusell.

El motiu, segons han explicat diversos paradistes al diari La Torre, és que "estem massa dispersats, no hi ha continuïtat, aquells que ens han posat a la carretera Matadepera o al carrer de Llevant estem morts, no hi passa la gent, no hi ha moviment". Això, com és lògic, repercuteix en les vendes i en un moment en què "ja venim d'una situació precària i en què ens costa molt més vendre, el trasllat ens ha fet més mal que bé".

La indignació entre les desenes de paradistes ubicats en aquests dos trams és palpable. "Em sembla molt malament com s'ha organitzat tot plegat, la distribució ha estat mal feta i no entenc perquè no ens col·loquen tots junts. La gent passeja amunt i avall de l'avinguda Béjar i a nosaltres ens oblida", explica Teresa, mestressa d'una parada de sabates.

"Nosaltres també som part del Mercadal. Són les 12 del migdia i això hauria d'estar a reventar i mira, mira com està el passadís, mig buit!" crida enfadada la propietària d'una tenda de roba interior. "L'Ajuntament ha de buscar solucions, això no pot seguir així, paguem igual que els altres i en canvi ens infravaloren. Portem trenta anys venen a Terrassa i no dic que a Montserrat estiguéssim perfectes però és que aquí estem molt pitjor", raona Barrientos.

Més contemporanitzadora és Montserrat, propietària d'una parada de caramels ubicada al principi de Béjar amb la carretera Matadepera. "Jo crec que el fet de ser el primer dia ens està jugant en contra. Personalment, tampoc és que abans la zona on estava m'anés gaire bé, clar que ara, em trobo que estic gairebé a una punta i que el carrer està tallat pels contenidors cosa que talla la circulació de persones. Suposo que pensen: per quatre parades que queden donem mitja volta.... Esperem que amb el temps s'arregli".

Usuaris en procés d'adaptació

Però no tothom s'ha mostrat reaci al canvi d'ubicació. També hi ha paradistes que consideren que el canvi és positiu. "Sí que és cert que estem més dispersats però crec que tot és una qüestió d'acostumar-s'hi. Personalment estic bé i crec que vendré el mateix aquí que allà. Reconec que hi ha algunes parades més afavorides que d'altres però és que això em sembla inevitable", comenta David Vilà, propietari d'una parada de matalassos, coixins i llençols.

També està satisfet amb l'ubicació l'encarregat d'una parada de sabates ubicada just al bell mig de l'avinguda Béjar, "de moment tot va bé, no ens podem queixar", no osbtant també té una petició, "l'únic problema que hi veig és que no tenim espai per deixar les furgonetes. Resulta complicat l'accés per fer la descàrrega i més amb aquests matolls que han deixat pel mig. A mi, aquests arbustos em mengen mitja parada", diu el David.

"La nova ubicació m'agrada, ho tenim millor ara que abans i a més estem contents perquè aquí a prop hi ha una esplanada on podem deixar el cotxe", expliquen Rafael i Vicenta, usuaris assidus al Mercadal i afegeixen "el fet de poder passejar per un únic carrer i poder fer totes les parades d'una tirada ens sembla més còmode".

"L'altre Mercadal estava tot més recollit, ja coneixíem on era cada parada i ara anem una mica perduts, però és qüestió d'acostumar-se" explica Virtudes. Al seu costat, Manuela afirma "Jo he vist molta més gent que allà, aquest matí amb prou feines podies caminar! A més, ara està molt més ben connectat, hi ha més parades d'autobús i passen més sovint. La zona està millor, almenys per mi".

L'alcalde satisfet amb "la resposta ciutadana"

El mateix dimecres d'estrena, l'alcalde Pere Navarro ha valorat "molt positivament" la resposta ciutadana al canvi d'ubicació i ha expressat la seva satisfacció per la gran afluència de públic que hi ha hagut aquest matí: "hem pogut constatar que el canvi ha estat un èxit". Navarro ha recordat que "l'Ajuntament sempre ha vetllat perquè el mercadal tingui la millor ubicació possible per a paradistes i usuaris, i després del que hem vist avui es fa evident que uns i altres estan contents amb el canvi".

Pel Consistori, la primera jornada d'activitat del Mercadal de Martí l’Humà s'ha desenvolupat amb absoluta normalitat. No obstant, els tècnics municipals faran una valoració d'aquest primer dia per decidir si cal aplicar possibles reajustaments per a les pròximes setmanes.