Unnim deixa de pagar emissions de deute subordinat i de preferents

L'entitat no pot fer front als interessos de tres emissions d'obligacions i una de participacions per culpa de les pèrdues

Lluïsa Tarrida
28 de febrer del 2012
576_1316689358_Adri_Costa_MG_7888_UNNIM_Vic_2011
576_1316689358_Adri_Costa_MG_7888_UNNIM_Vic_2011 | Adrià Costa


Unnim ha suspès el pagament dels interessos de tres emissions de deute subordinat i una de participacions preferents. Així ho ha comunicat la Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV) i ho ha corroborat a LaTorre l'entitat financera. De la mateixa forma, Unnim ha subratllat que en el contracte d'aquestes obligacions ja s'establia que el seu pagament estava condicionat a l'existència de benefici "suficient", és a dir, que "si en algun moment l'entitat deixava de tenir guanys, es deixarien de pagar els interessos". En el cas de les preferents, l'inversor coneix d'entrada aquesta premissa.

En números absoluts, Unnim afirma que aquest mes deixarà de pagar uns 120.000 euros que afectaran a un total de 5.993 clients. D'aquests, més de 4.000 pertanyen al grup que té emissions de deute subordinat mentre que més d'un miler compten amb participacions preferents. L'entitat manifesta que els cupons nominals del deute subordinat estaven repartits en petites quantitats entre els clients, i que la xifra que es deixarà de pagar a cada client "no és gaire significativa. Surt una mitjana d'uns 20 euros al mes", depenent, no obstant, de la quantitat nominal que cada client disposés.

Es tracta d'unes emissions històriques que daten dels anys 1988, 1989 i 1992, i les quals les que es deixaran de pagar aquest mes "no n'hi hi cap de Caixa Terrassa, sinó que afecten a dues emissions de Caixa Sabadell i dues de Caixa Manlleu". Només n'hi ha una d'un client que és trimestral, que finalitzaria el mes de març, i que pertany a Caixa Terrassa, i el qual es veuria afectat "en el cas que encara no s'hagi resolt la situació financera d'Unnim". Fins al moment, aquestes participacions i obligacions estaven tenint "un bon rendiment" però amb l'actual situació econòmica que està atravessant l'entitat tot ha canviat.

Els interessos de les emissions de deute subordinat "es recuperan"

Segons fonts d'Unnim en el cas de les emissions de deute subordinat en el moment que hi hagin guanys, cosa que esperen que passi quan s'adjudiqui la compra per part d'un altre grup financer, "l'entitat estarà en disposició d'abonar l'import que no hagin cobrat fins al moment, així com continuar el seu abonament mensual". En una altra situació es trobaran els clients que disposaven de les participacions preferents minorista (participacions preferents CM 1a emissió), datades l'any 2004, i que en aquest cas "sí que es deixen de cobrar fins que no es tinguin guanys" i que no tenen un efecte retroactiu, és a dir, poden perdre els interessos referents a un o dos mesos, depenent de quan es dugui a terme l'adjudicació d'Unnim. En el moment que es completi el procés de fusió, asseguren que "es tornarà a regularitzar el pagament d'aquests cupons".

En aquests moment, l'entitat vallesana s'està posant en contacte amb els clients que disposen algun d'aquests títol per informar-los de la situació, ja que és possible que disposin de diverses emissions, "i no totes es corresponen a les esmentades". La normalitat financera tornarà, segons espera Unnim, un cop el nou grup financer compri les accions de l'entitat, amb la qual cosa es recuperarien els beneficis i es podria tornar a pagar els interessos corresponents.