Pressupostos sense cap transacció

L'equip de govern aprova en solitari la seva proposta mentre que CiU per primera vegada s'absté i el PP hi vota en contra

Lluïsa Tarrida
07 de febrer del 2012
Aquesta tarda ha tingut lloc el ple extraordinari de pressupostos
Aquesta tarda ha tingut lloc el ple extraordinari de pressupostos | L. Tarrida
Aquesta tarda ha tingut lloc el ple extraordinari de pressupostos Foto: L. Tarrida

Aquesta tarda, l'Ajuntament de Terrassa ha acollit el ple extraordinari de pressupostos. Al damunt la taula hi havia la proposta realitzada des de l'equip de govern (PSC i ICV) que contempla pel pressupost que tindrà el Consistori per aquest 2012, un total de 152,6 milions d'euros, dels quals, de forma desglossada, es reparteixen en 151,24 milions d'euros de pressupost corrent i 1,3 milions d'euros per a inversions amb despeses corrents.

I sobre aquesta proposta, els dos grups de l'oposició, CiU i PP, han presentat les seves esmenes. Aquesta vegada, no hi ha hagut esmena a la totalitat i sí molta "voluntat d'arribar a un consens i de diàleg". Però de les 21 esmenes presentades des del Partit Popular i de les 16 esmenes presentades per part de CiU cap ha acabat sent aprovada per part de l'equip de govern. Així doncs, finalment, la proposta original ha quedat intacte i només ha obteningut el vot favorable de socialistes i ecosolistes. El Partit Popular ha optat per votar-hi en contra i Convergència i Unió, per primer cop des de feia molts anys i sota un criteri de "responsabilitat", ha decidit abstenir-se.

El pressupost aprovat és "equilibrat, fet sota criteris de rigor i austeritat i amb un ajust notable en totes les despeses", així ho ha manifestat el tinent d'alcalde d'Hisenda i Serveis Generals, Alfredo Vega. A més, des de l'equip de govern han remarcat que els objectius prioritaris resten intactes: "mantenir els serveis bàsics i essencials i fer una aposta per la dinamització econòmica i la creació d'ocupació". Aquests són els pals de paller d'un pressupost "marcat per l'increment en despesa social i la baixada en els ingressos que obtindrà l'Ajuntament".


Fomentar l'activitat econòmica i optimitzar capital humà

Per part del PP, del total de les 21 esmenes presentades, el seu president local, Gabriel Turmo, ha defensat la seva proposta subratllant dos principis claus: "més contenció pressupostària i major optimització de recursos". El Partit Popular ha manifestat d'entrada que "aquest no és el nostre pressupost però valorem positivament l'esforç que s'ha fet i reconeixem la dificultat i la complexitat que se'ls demanava".

Les prioritats des del PP són tres: "fomentar l'activitat econòmica per generar ocupació; millorar les polítiques socials; i garantir la prestació de serveis", sobre aquestes tres proposicions versaven unes esmenes que, per exemple, pretenien "crear un nou codi amb la denominació Pla Municipal de Suport i foment a l'emprenedoria", "Plans de dinamització comercial", "ampliar amb 200 mil euros la partida de subvencions a famílies necessitades" o "incrementar la partida destinada a manteniment de la senyalització". En el discurs de votació del pressupost, Turmo ha tornat a insistir que "estem oberts a revisar programa per programa i servei per servei, per arribar a més acords amb l'equip de govern".

Quant a CiU, el regidor Pere Soler ha exposat les 16 esmenes presentades posant especial èmfasi en "la necessitat d'optimitzar el capital humà i de fer de l'Ajuntament una estructura més flexible, així com d'avançar cap a la integració de totes les societats municipals i en potenciar una major simplificació administrativa". Així mateix, el vot dels convergents ha estat marcat per la negativa de l'equip de govern d'incorporar cap de les seves esmenes, "nosaltres hem tingut una actitud responsable, i ens hem quedat amb la sensació que vostès els pressupostos s'ho volien fer sols. No hi ha hagut cap punt de transacció ni cap gest. Ens pensàvem que el nostre esforç seria correspost però no, i això ens ha causat perplexitat", ha lamentat el president de CiU a Terrassa, Josep Rull.

CiU ha remarcat que "és l'hora que l'Ajuntament prengui decisions ràpides, fermes, valentes i per això creiem que una bona manera seria apostant per fer una profunda reestructuració del mateix Consistori, maximitzant les polítiques d'eficàcia i millorant la gestió i l'organització interna de l'Ajuntament". D'altra banda, CiU també ha volgut fer referència al fet que "alguna cosa no s'ha fet bé quan aquest 2012 en el capítol d'inversions només hi posem 1,3 milions d'euros. Sabadell, amb una població i unes característiques semblant, ha decidit invertir 9,2 milions d'euros".

"D'on traiem els diners?"

Al seu torn, el portaveu d'Iniciativa Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA), Manel Pérez, ha defensat la proposta pressupostària posant l'accés en què "la situació actual és molt complicada, hem reduït la despesa sense retallar els serveis públics ni socials,  intentant fer unes finances raonables i sostenibles que ens posin la base per on s'ha de caminar cap al 2013. Són temps d'incerteses, però cal mantenir la cohesió social, cal augmentar les partides destinades a polítiques socials i a les polítiques públiques" i va reblar "aquests pressupostos van en la línia d'enfortir l'Estat del Benestar i perquè ara som presoners de la responsabilitat pública en aquests pressupostos no s'hi pot votar en contra".

A l'hora de rebatre totes les esmenes presentades, Vega ha sigut contundent: "podem compartir l'esperit que hi ha al darrere, i algunes de les proposicions aquí plantejades des de l'equip de govern ja s'hi està treballant o ja estan en marxa, però no coincidim en el moment en què es proposen unes mesures que suposaran un increment de la despesa però o bé no es diu d'on es trauran els diners o bé, es volen treure de partides que no es poden tocar". El tinent d'Hisenda va resumir la posició del govern en què "cal mirar els costos i els resultats de cada sistema de gestió, ara hem fet un pressupost en clau d'un present molt difícil i pensant en un futur que no es preveu gaire millor" i va afegir que malgrat que aquest pressupost hagi estat aprovat avui, "caldrà fer un seguiment molt estricte per anar adaptant-lo i modulant-lo segons sigui necessari".