L'equip de Guillem Anglada descobreix una súper-Terra

L'astrofísic nascut a Ullastrell dirigeix l'equip investigador que ha fet la troballa d'un planeta amb condicions similars al nostre

Lluïsa Tarrida
06 de febrer del 2012
576_1328541550supertierra2
576_1328541550supertierra2

"Des de petit que sempre ha estat il·lusionat amb l'espai i descobrir nous planetes. Aquesta era la seva il·lusió i el seu objectiu" explica Josep Anglada, pare de Guillem Anglada-Escudé, director de l'equip internacional de científics que ha descobert una super-Terra que orbita a uns 22 anys llum del nostre planeta.

Anglada és el responsable juntament amb Paul Butler, tots dos de la Institució Carnegie per a la Ciència, d'aquesta troballa que és sumament important ja que "el planeta, que orbita a la zona habitable de la seva estrella, "té més possibilitats que cap altra exoplaneta de tenir aigua i vida", comenta Guillem Anglada.

Amb un període orbital d'uns 28 dies, el planeta GJ 667Cc, que calculen que té 4,5 vegades la massa de la Terra, gira al voltant del seu sol a la zona on la temperatura no és ni massa calenta ni massa freda perquè existeixi aigua líquida a la superfície.

El nou planeta rep el 90% de la llum que rep la Terra. No obstant, com que la major part de la seva llum entrant està a la banda de l'infraroig, el planeta absorbeix un percentatge més alt d'aquesta energia, que calculen que pot ser la mateixa que la la Terra absorbeix del Sol, apunten. "És el millor candidat a tenir aigua líquida, compleix les condicions més adequades. Si hi hagués un marcador de zero a cent, aquest estaria al vuitanta, mentre que els altres estarien al seixanta o cinquanta", ha assegurat l'ullastrenc.

Dels Estats Units a Alemanya

L'equip ha trobat, a més, que el sistema també podria contenir un planeta gegant de gas i una altra super-Terra amb un període orbital de 75 dies. No obstant, són necessàries noves observacions per confirmar-ho. Anglada-Escudé ha assenyalat que amb la nova generació d'instruments científics els investigadors seran capaços d'examinar moltes estrelles amb aquestes característiques.

"Estem molt contents, el nostre fill sempre ha pensat que no estem sols a l'espai, i crec que ara té una bona oportunitat per demostrar que tenia raó. És molt apassionant en tot el que té a veure amb l'univers, des de sempre, però també és un desastre en l'organització. Jo sempre dic que és un savi despestit. Amb un cor immens, això sí", confessa Anglada.

Guillem Anglada va marxar fa tres anys als Estats Units per fer un postdoctorat amb un objectiu clar, i que ara, que tot just fa un mes que està fent un altre postdoctorat a la universitat de Gottingen (Alemanya) pot haver complert el seu somni amb la descoberta del planeta GJ 667Cc.