Fins als nassos de Coll Cardús

L'Ajuntament demana un dictamen urgent a Geomodels per saber si és procedent la petició de Tratesa d'abocar-hi més residus

Lluïsa Tarrida
30 de gener del 2012
Les bales de rebuig són un dels culpables de les males olors
Les bales de rebuig són un dels culpables de les males olors | Cedida

Les bales de rebuig són un dels culpables de les males olors Foto: Cedida

"Ahir a la tarda la pudor era insuportable. No sé com ho podem aguantar, a vegades he pensat que em compraria una mascareta", explica indignada Teresa Alavedra. Al seu costat, assenteix amb el cap Marta Betran que ràpidament afegeix "la veritat és que nosaltres vivim molt a prop de l'abocador i a l'estiu tot i que fa una calor inaguantable no ens veiem amb cor d'obrir les finestres per la mala olor que s'escampa".

Els veïns de Vacarisses fa anys que suporten les males olors que provenen de l'abocador de Coll Cardús, però la majoria assegura que en el darrer any, la pudor se sent molt més sovint. El que l'any 1999 va ser una alegria per al poble,  que després de diverses mobilitzacions, Generalitat, Ajuntament i Tratesa, -l'empresa encarregada de la gestió-, havien aprovat un pla especial d'ordenació i tancament de l'abocador, ara s'ha convertit en desànim, frustració i incredulitat.

El cert és que aleshores no es va fixar una data de tancament, sinó que es va dir que es clausuraria quan les deixalles arribessin a unes cotes màximes que fessin perillar la seguretat mediambiental. L'empresa va calcular que això passaria entre set i deu anys, però ara, tretze anys després les coses segueixen igual.


Un calvari sense fi

A finals de l'any passat semblava que l'abocador "passava a la història" però estem a finals de gener i no hi ha símptomes que s'avanci cap a la seva fi. A principis d'aquest mes, l'Agència Catalana de Residus (ACR) es va posar en contacte amb l'Ajuntament de Vacarisses per informar-los que representants de Tratesa havien presentat uns estudis pels quals "encara hi ha un marge de 334.000 metres cúbics de residus per abocar", resumeix el regidor de Medi Ambient, Martí Llorens, "i no sabem quan arribaran a aquest topall perquè depèn del flux d'entrada de brossa".

La preocupació per no desconèixer quan finalitzarà "aquest calvari" és evident en la regidoria i entre la ciutadania que diuen "no entendre la posició de Tratesa". Per intentar pressionar l'ACR, el Consistori ha decidit moure fitxa i ha demanat a Geomodels que emeti un dictamen urgent, "en un màxim de quinze dies" sobre "si la petició de l'empresa d'abocar aquests metres cúbics de més procedeix realment o no". Geomodels va marcar la morfologia que s'havia de dur a terme per la clausura i són ells els que els correspon "dir si s'han superat les cotes màximes".

"Tenim clar que les instal·lacions s'han de tancar, potser encara hi ha un marge de maniobra però per nosaltres és una història acabada", recalca el regidor vacarissenc. I des del Consistori deixen clara una qüestió: en cap cas estan disposats a modificar el pla especial que es va pactar l'any 99.

Un dels punts conflictius en què es pot basar la petició de Tratesa té a veure amb els assentaments. Quan els residus arriben a l'abocador (siguin resta, productes industrials o residus varis) i després del tractament necessari es formen les bales premsades les quals es dipositen al terra. Aquestes bales contenen inevitablement matèria organica (que es calcula en un 8%) i a causa del contacte amb el sol i la pluja van generant sucs que es filtren per la muntanya de l'abocador. Aquests sucs són drenats i recollits però la matèria s'asseca i es comprimeix.

Amb el pes dels residus el terreny es va abaixant i es formen els anomenats assentaments. Això és una arma de doble tall, perquè com que el terreny s'abaixa, l'empresa pot dir que encara queda espai per abocar-hi més matèria. "Però els assentaments no poden influir en aquesta decisió, perquè sinó mai es tancaria l'abocador, la morfologia dictamina quines cotes són les estipulades i això és el que ha de marcar la clausura", manifesta Llorens.

Són molts els que afirmen que les males olors han augmentat en els darrers anys. Llorens apunta a dues possibles hipòtesis no necessàriament excloents: "potser perquè s'han arribat a les cotes més altes de l'abocador, o potser perquè amb la posada en marxa del CTR s'han accentuat".

Les especulacions al poble també corren però no s'acaben de posar d'acord. "Les males olors vénen de fa moltíssims anys però potser sí que han canviat", relata Alavedra. Per la seva banda, Betran explica que sí que fa dècades però que és en els últims mesos quan s'han intensificat, "al casc antic cada vegada se sent més, és veritat però, que no a totes les zones de Vacarisses es nota igual". I deu ser veritat perquè els veïns de la urbanització del Ventaiol preguntats sobre les pudors contesten que des del seu barri no en tenen constància.

No tothom, doncs, les sent, fins i tot, hi ha veïns que viuen davant de l'abocador i reconeixen que no les senten, "ja sé que és molt estrany, però és que no he sentit mai cap pudor. Al quiosc on treballo he escoltat les protestes dels veïns queixant-se que no es pot aguantar i per això tinc la capsa de la Plataforma Prou Pudors a Coll Cardús per recollir adhesions per tancar l'abocador", diu Mireia Portes.

Més denúncies

Potser no tothom olora la flaire de Coll Cardús però des de la Policia Local han vist com en els darrers vuit o nou mesos s'han incrementat de manera notable les denúncies dels ciutadans referents a l'abocador i les seves olors. El passat dia 17 de gener, a tall d'exemple, la policia havia rebut dos avisos en tan sols uns minuts de diferència i procedents de diferents zones del municipi queixant-se per les molèsties que els suposava. Les zones que més pateixen les olors són sobretot Torreblanca II, Carena Llarga i Els Caus, tot i que actualment ja es detecten també al Casc Antic i Torreblanca I.

"No vull acusar ningú ni que se'm malinterpreti, però les denúncies i les males olors han augmentat des de principis de 2011. No dic que sigui pel Centre de Tractament, però resulta sospitós", manifesta el regidor de Medi Ambient, Martí Llorens. I afegeix que "no posaria la mà al foc per assegurar que quan es clausuri l'abocador de Coll Cardús s'acabaran aquestes males olors.

Estem intranquils per si realment no finalitza el problema i per això hem demanat a la direcció general de Qualitat Ambiental que estudiïn la qualitat ambiental de les olors i d'on procedeixen".

Tenir l'abocador pot ser un maldecap però suposa una font d'ingressos. Vacarisses es beneficia de dos cànons: un procedeix dels residus que entren al CTR, i que suposen uns 2,58 euros per tona. L'altre és un pagament per pes abocat procedent dels productes industrials inerts, anomenats "voluminosos" i que van a parar directament a l'abocador, dels quals l'Ajuntament en rep 2,37 euros per tona. Llorens afirma que l'Ajuntament està diposat a renunciar als milers d'euros que rep perquè es tanqui l'abocador.

Plataforma ciutadana
A principis de novembre de 2011, un grup de veïns de Vacarisses preocupats davant l'augment de les males olors provinents de l'abocador van decidir formar la plataforma Prou Pudors de Coll Cardús . Dos mesos després, i ja legalment constituïts, l'entitat té més de 150 adhesions de suport i han tingut reunions amb l'Ajuntament de Vacarisses però també amb el de Viladecavalls, ja que aquesta localitat també es troba afectada per les males olors. "La nostra intenció és fer pressió entre tots per aconseguir que l'abocador, d'un cop per tots, es tanqui. Per aquest motiu, de moment, no ens volem posicionar ni criticar la feina que estan fent els ajuntaments. Restem a l'espera dels esdeveniments" comenta una de les reponsables de la Plataforma.

Des de l'associació expliquen que "és una veritable vergonya que encara no s'hagi solucionat tota aquesta problemàtica" i afegeixen que "sabem que el CTR passa tots els controls i revisions perquè funcioni correctament, però ningú no pot negar que des que es va construir, ara fa quinze anys, les males olors s'han estès per tot el municipi, fins arribar a zones que abans no les sentien".

Des de la seva pàgina web continuen recollint adhesions i manifesten que encara que finalment es clausuri l'abocador, la seva voluntat és mantenir l'esperit viu. "Darrere nostre no hi ha interès polític ni de cap mena, som només ciutadans conscienciats".