Gairebé 300 anys de l'ocupació dels borbons

POLÍTICA

Redacció
30 de juny del 2009
Terrassa no vol perdre la memòria històrica encara que sigui per recordar la invasió, el sacseig i el bombardeig de la ciutat. Va ser l’any 1713 quan les tropes de Felip V van entrar a la ciutat i la van convertir en un infern. Va passar ara fa 295 anys, però varies entitats de la ciutat, s’han encarregat aquest cap de setmana de fer-ne memòria. En total van ser un total de deu entitats les encarregades d’organitzar una jornada commemorativa que es va iniciar a les sis de la tarda amb un recorregut pels carrers històrics de la ciutat.Un a un els assistents van poder visitar els indrets més emblemàtics del dia de l’ocupació, i podien escoltar atentament les explicacions d’historiadors experts en la matèria.Un cop enllestit el recorregut, es va organitzar una fira d’entitats a la Plaça del Progrés.

Més entitats que al 2007
Aquest any s’han afegit quatre entitats més als actes commemoratius. Lluita Internacionalista, La Papallona de Sant Pere, L’Associació per la Millora de Ca n’Anglada i Solidaritat Antirepresiva de Terrassa debuten en aquesta segona edició. Les que si que repeteixen són l’Associació Esportiva i Cultural Ves que Bitllen, La Gallineta, l’Assemblea de Joves Independentistes de Terrassa, la Candidatura d’Unitat Popular, Col·lectiu de Joves Independentistes de Matadepera, i finalment Kaosenlared. Per a Jaume Sala, portaveu de la comissió organitzadora, assegura que “ el fet que cada any hi hagi més entitats interessades és sens dubte una bona senyal. Les entitats tenim ganes de recuperar la memòria històrica, no només de Catalunya, sinó de Terrassa”.La Fira d’entitats va donarpas a un concert en directe i a un posterior sopar popular.

L’acte més simbòlic
A les nou del vespre va començar l’acte més simbòlic de la jornada. Tal i com es va fer l’any passat, tots els assistents a l’acte van iniciar una marxa amb torxes pels carrers de la ciutat que va culminar a l’Església de Sant Llàtzer, a la plaça del Dr. Robert.Aquí, les entitats van realitzar una ofrena floral i es va iniciar un torn de parlaments.

Els actes no s’aturen
L’acte institucional commemoratiu de la Diada Nacional de Catalunya tindrà lloc dimarts vinent, 9 de setembre, i consistirà en una conferència de la historiadora i docent, Mariona Vigués i Julià. Aquesta conferència tindrà per títol “El repte d’explicar la història de Catalunya a les noves generacions”.
L’acte estarà presidit per l’alcalde de Terrassa, Pere Navarro, i tindrà lloc a les set de la tardaal Saló de Plens de l’Ajuntament de Terrassa, al Raval.