El Festival del Foc i de la Llum, Lluèrnia 2017, se celebrarà l'11 de novembre

Aquest dissabte, 28 d'octubre, es farà el Vermut dels Enlluernats amb els autors dels projectes | La fumarola de Lluèrnia programarà activitats des del dimarts | El Llumí de Lluèrnia Kids s'adreça als més petits

El regidor de Cultura, Josep Berga; el director artístic del festival, Xevi Bayona; i un dels artistes del Colectivo Rescate –que aquests dies estan preparant una instal·lació del Lluèrnia al carrer Serra i Ginesta, a tocar del carreró de Sant Antoni–, han presentat aquest matí el festival.
El regidor de Cultura, Josep Berga; el director artístic del festival, Xevi Bayona; i un dels artistes del Colectivo Rescate –que aquests dies estan preparant una instal·lació del Lluèrnia al carrer Serra i Ginesta, a tocar del carreró de Sant Antoni–, han presentat aquest matí el festival. | Martí Albesa.
24 d'octubre del 2017
Actualitzat el 25 d'octubre a les 15:28h

El Lluèrnia 2017 se celebrarà amb foc i llum l'11 de novembre, coincidint amb l'estiuet de Sant Martí. Foto: Martí Albesa.


Lluèrnia, festival del foc i de la llum, se celebrarà el dissabte dia 11 de novembre, des de la posta del sol fins a la mitjanit, tal com s'ha fet saber avui al matí en la presentació duta a terme a Olot. El Lluèrnia continua sent un festival de curta durada però molt intens, que vol ser una festa participativa amb el foc i la llum com a protagonistes, de manera que evoquin el nostre entorn volcànic. Com cada any artistes visuals i professionals creatius d’àmbits ben diversos acompanyaran els alumnes de les Escoles d’Art de Catalunya i dels Instituts i escoles d’Olot i la Garrotxa que, amb les seves instal·lacions efímeres, ens redescobriran els espais quotidians amb una nova mirada.

La fumarola de Lluèrnia

Ja fa uns anys que Lluèrnia comença abans del dissabte en que pròpiament es celebra el festival. La col·laboració amb la Delegació del Ripollès i la Garrotxa del COAC, amb l’Observatori del Paisatge de Catalunya i amb el Teatre Principal d’Olot, fa possible la programació d’activitats i conferències durant la setmana prèvia que, com l’any passat, complementarem amb l’obertura anticipada d’algunes de les instal•lacions de manera que els olotins i olotines puguin avançar la visita.

El tret de sortida de Lluèrnia 2017 el donarà el Vermut dels Enlluernats, que es celebrarà el dissabte 28 d’octubre, i on tots el autors de les diverses instal·lacions explicaran els seu projectes.

Una de les activitats que començarà durant aquesta setmana prèvia és Lluèrnia Kids, l’espai pensat perquè els nois i noies de la ciutat puguin experimentar amb llum i que l’any passat va tenir un bon èxit. El disseny de l’activitat ha demanat a en Marian Vayreda que comptarà amb el suport tècnic de l’Institut de Ciències Fotòniques ICFO. Com a novetat, Lluèrnia Kids incorporarà, el Llumí, un espai taller pensant pels nens i nenes de 0 a 4 anys, dissenyat i conduït per professores i alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior de Serveis a la Comunitat de l’IES Montsacopa.

Nou itinerari

Tot i que el gruix de les instal·lacions continuarà ocupant el centre de la ciutat, les obres del Firal obliguen a un canvi notable de l’itinerari habitual.

L’Hort de la llum es traslladarà a la plaça de les Rodes, en el paratge de Les Estires, on tindran un bon protagonisme les diverses grederes del Montsacopa des de darrere el cementiri fins al magatzem del Pimpampum, Foc!. Hi haurà instal·lacions al Cementiri Municipal i al Firal dels Bous.

Es continua apostant pel retrobament del riu, inicialment des de Can Jombi fins al Molí d’en Climent.

La recepció, punt d’informació i acollida del festival, que habitualment s’instal·lava a la Carbonera del Teatre Principal, es traslladarà a la Sala de Tallers a l’Hospici (antiga oficina de turisme)
 

Nova imatge. De nou el Col·lectiu Manila Santana, integrat per Manel Quintana i Maria Camila Sanginés, han dissenyat la imatge del festival per aquest any. En línia amb tots els logos precedents, l’element central igni és un encenedor de butxaca, i conserva la mateixa tipografia i el color groc corporatiu.



El programa

Es continua amb la voluntat de contenció a 45 instal·lacions, tant per capacitat de gestió com per donar la possibilitat, a aquells que així ho desitgin, de poder veure tot el programa. Tot i això, pensem que una bona opció és preparar-se un itinerari amb aquelles propostes que ens resultin més atractives, i poder gaudir d’una visita reposada i tranquil•la, sense necessitat de veure-ho absolutament tot.

El programa comptarà amb instal·lacions seleccionades de la convocatòria oberta de projectes, que ha tancat el termini d’admissió la setmana passada, i on han concorregut uns 50 autors de perfils ben diversos: Artistes Visuals, Arquitectes, Grafiters, Coreògrafs, Companyies de Teatre, Lightings, pastissers…

També formaran part del programa les propostes dels alumnes de les escoles d’art i disseny d’Olot, Terrassa i Reus, EINA i Belles Arts de la Universitat de Barcelona, l’Escola Municipal d’Expressió d’Olot, i l’Escola d’Art de Sant Joan les Fonts.

Els instituts de secundària d’Olot i comarca també presentaran els seus projectes.
S’han fet alguns encàrrecs directes a artistes que treballen amb la llum o el foc com a element principal en la seva obra, en concret es tracta de Carme Miquel, Quim Domene i Tom Carr, aquest últim gràcies a la col•laboració de Binari amb qui participarà també a la Bianyal 17.

El programa acollirà les propostes de col·lectius i entitats ciutadanes que vulguin participar a Lluèrnia.

Finalment, les produccions pròpies marquen el perfil del festival: L’hort de la llum, els projectes de l’AOAPIX i Pimpampum, Foc!, els Contes a la Vora del Foc, el Projecte de les Escoles de Primària, On és el Drac? i l’espectacle de cloenda.


Hortolans 2017

L’estudi d’arquitectura gironí Bosch.Capdeferro ha estat escollit Hortolà de la Llum 2017 pel plenari d’hortolans que ho ha estat els cinc primers anys de Lluèrnia, que són Xevi Bayona, Lola Solanilla, Maria Güell, Jordi Hidalgo i Clara Riera.

Bosch.Capdeferro va ser fundat l’any 2003 per Ramon Bosch i Bet Capdeferro ambdós arquitectes titulats per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona. Bet Capdeferro és també Màster en Arquitectura del Paisatge per la Fundació Politècnica de Catalunya.

Des del seu estudi a Girona, treballen en la transformació d’espais d’escala i naturalesa diverses, focalitzant l’atenció en la relació entre l’home i el medi. La seva activitat professional a l’estudi ha estat sempre acompanyada per l’experiència docent a les universitats ETSAB – UPC, ETH – Zürich, EPS – Universitat de Girona i a la Cornell University de l’estat de New York.
Són reconeguts a tot el món i premiats en múltiples ocasions: L’any 2011 són guardonats amb la Menció Especial Arquitecte Emergent del Premi Europeu d’Arquitectura Contemporània - Mies van der Rohe Award, el 2012 són seleccionats per a participar a la XIII Biennal d’Arquitectura de Venècia, l’any 2015 són guardonats amb el Premi FAD d’Arquitectura. L’any 2016 són premiats a la categoria Patrimoni i Transformació de la XIII Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme – Alternatives així com en el Panorama d’Obres de la X Biennal Iberoamericana d’Arquitectura i Urbanisme. La seva obra ha format part de la mostra Unfinished del Pavelló Espanyol, guanyador del Lleó d’Or a la XV Biennal d’Arquitectura de Venècia i la seva arquitectura ha estat exposada a Barcelona, Berlín, Bratislava, Breslau, Brussel·les, Cascais, Copenhaguen, Chicago, Düsseldorf, Estrasburg, Frankfurt, Kaunas, Lisboa, Ljubljana, Londres, Lovaina, Milà, Nova York, París, Praga, Reykjavik, São Paulo, Toulouse, Venècia, Viena i Washington.


 


 


 
Arxivat a