La Garrotxa s’endinsa a descobrir el seu mercat laboral amb un estudi innovador a Catalunya

A través d’enquestes a treballadors i empreses es vol analitzar les necessitats i reptes de futur en l’àmbit de l’ocupació | Es preveu que a finals d’any es tingui a punt el document que impulsa l’agència d’Innovació i Desenvolupament Dinàmig

04 de juliol del 2017
Actualitzat a les 19:26h
El pròxim dilluns 10 de juliol s'iniciaran les enquestes casa per casa
El pròxim dilluns 10 de juliol s'iniciaran les enquestes casa per casa
Després d’aconseguir remuntar la situació econòmica i laboral, la comarca de la Garrotxa vol passar de la quantitat a la qualitat. L’Agència d’Innovació i Desenvolupament Dinàmig dona el tret de sortida a un estudi detallat que ha de permetre descobrir noves necessitats, punts febles i reptes de futur del mercat laboral garrotxí. Es tracta d’una tasca innovadora a Catalunya, ja que habitualment no es porten a terme estudis d’aquestes característiques a escala comarcal.
 
A través d’enquestes es fotografiarà l’àmbit ocupacional de la comarca. Per una banda, es preguntarà a 400 domicilis de diferents municipis garrotxins per conèixer la realitat dels treballadors de la comarca. Els enquestadors començaran a visitar les cases a partir del pròxim dilluns 10 de juliol i aniran degudament identificats. Per altra banda, també es preguntarà a les empreses; s’enviaran uns 2.000 qüestionaris digitals per conèixer quins perfils necessita el sector empresarial, quines són les polítiques de contractació de personal o quines són les previsions futures. Per últim, també es formaran grups de discussió entre treballadors i representants del sector empresarial.
 

Presentació de l'estudi del mercat laboral a la Garrotxa Foto: Pau Masó


El regidor de Promoció Econòmica d’Olot, Estanis Vayreda, valora aquest estudi com una eina clau per descobrir allò que fins ara faltava: les condicions de treball. “En la mesura que hem pogut hem ajudat a crear llocs de treball, ara hem d’ajudar a millorar la qualitat dels llocs de treball”, assegura el regidor. Vayreda també assegura que l’estudi permetrà “saber com estem” i descobrir si fa falta redefinir la formació que ara mateix s’està duent a terme als centres educatius de la comarca.
 
Des del Consell Comarcal, el seu conseller de promoció econòmica, Eduard Llorà, afirmen que l’estudi s’impulsa des de la necessitat de descobrir més en detall la situació laboral del territori. “Hem arribat a moments que és necessari passar de les pinzellades grosses a pinzellades de punta fina per saber més en detall quines polítiques cal fet”, assegura Llorà.
 
Una comarca industrial i cada vegada més desestacionalitzada

Està previst que a finals d’any Dinàmig Garrotxa presenti el document definitiu que permetrà dibuixar el futur laboral de la comarca. Però, des de l’entitat, ja s'han detectat algunes característiques laborals de la Garrotxa. Es  tracta un territori amb una indústria important, cada vegada més desestacionalitzat pel que fa el turisme, però amb dificultats de trobar perfils en l’hostaleria, el comerç o les enginyeries. 

Actualment la taxa d'ocupació a la Garrotxa és del 66%, superior a Catalunya (62%) i La demarcació (60%). Des de Dinàmig també s'han donat a conèixer algunes dades de recuperació en el mercat laboral. El 2016, l'agència va rebre 300 ofertes de feina, en el que portem d'any ja n'han rebut 200. En la inserció laboral també es pel bon camí: l'any passat es van inserir 500 persones, fins ara, el 2017 ja ha donat feina a 246.