Quatre segles d'actes municipals d'Olot en un clic

L'Arxiu Comarcal de la Garrotxa digitalitza més de 69.000 pàgines i 182 volums d'acords de ciutats | Es tracta de la col·lecció més extensa i antiga mai recollida a la comarca

Alguns dels textos de la col·lecció són en llatí
Alguns dels textos de la col·lecció són en llatí | Pau Masó
20 de juny del 2017
L'Arxiu Comarcal de la Garrotxa posa a disposició dels ciutadans més de quatre segles d'actes municipals. Es tracta de la col·lecció més antiga i extensa mai recollida a la comarca i que ha suposat 10 anys de treball. En total són 182 unitats documentals que contenen 69.500 pàgines i que detallen tots els acords municipals presos des del 1546 fins al 1996.

Qualsevol persona pot consultar-los a través d’Internet després d’un procés de digitalització de tres anys i un de documentació de set impulsat des de la Generalitat, l’Ajuntament d’Olot i el Consell Comarcal. L'arxivista, Xevi Calm, assegura que hi ha una evolució entre els documents "passant del llatí al català i del pergamí als documents més actuals". 
 

En total són 182 volums Foto: Pau Masó


En la col·lecció hi predominen llibres de deliberacions o de resolucions, en els registres més antics; manual de negocis, de resolucions o bé d’acords, a partir de la implantació de l’Administració borbònica, vers 1715, i llibre d’actes, a partir de l’estat liberal (1830). Actualment, la fórmula oficial és llibre d’actes del Ple de l’Ajuntament.

L'escrit d'un notari, el primer document

El primer document de la col·lecció és l'arxiu d’un notari reial a Olot entre 1531 i 1566, fedatari del primer llibre d’acords municipals conservat. Aquest arxiu és anterior a la primera institució de govern de la ciutat constituïda el 1400 sota el nom del Consell. Va ser creada pel rei Martí I d’Aragó i va establir-hi un règim format per 3 cònsols i 9 jurats que havien de ser escollits anualment.

No s'ha pogut conservar cap volum que reculli els acords institucionals del Consell. Alguns indicis apunten la possibilitat que la institució medieval no hagués planificat de forma continuada la creació de llibres d'administració. 

Tothom qui vulgui navegar pels milers d'arxius garrotxins digitalitzats pot fer-ho entrant al portal "arxius en línia" de la Generalitat de Catalunya. 
 

Un dels volums digitalitzats Foto: Pau Masó