Protecció Civil porta a terme un simulacre al túnel de Collabós

Ha consistit en un accident entre dos vehicles amb un incendi posterior | Aquest tipus d'actuacions permeten controlar el perfecte funcionament de l'equipament i les comunicacions entre els equips d'emergència

Imatge del simulacre
Imatge del simulacre | Protecció civil
Redacció
31 de maig del 2017
Actualitzat a les 11:47h
La Direcció General de Protecció Civil del Departament d’Interior i el Ministeri de Foment han organitzat aquesta passada nit un simulacre d’accident i incendi a l’interior del túnel de Collabós de la N-260, que comunica el Ripollès i la Garrotxa.
 
L’objectiu principal del simulacre ha estat provar l’activació i avisos previstos al Pla d’Autoprotecció del Túnel; practicar i valorar les actuacions i comunicacions entre els diferents actuants i el personal del túnel; a més de comprovar el correcte funcionament de la ventilació del túnel. L’exercici ha consistit en una topada entre dos vehicles dins el túnel amb posterior incendi. A causa de l’accident dues persones han resultat ferides.
 
Els Bombers de la Generalitat han participat amb dos camions i dos vehicles lleugers de coordinació i comandament. Els efectius han treballat en les tasques d’excarceració per alliberar els ferits i evacuar-los fins a la zona de seguretat. En finalitzar el simulacre s’ha fet seguiment de la prova de fums per conèixer el seu funcionament i s’ha comprovat si les sortides d’evacuació han quedat sectoritzades.
 
El túnel de Collabós
 
El túnel de Collabós està ubicat  a la carretera N-260  entre la Garrotxa i el Ripollès, als termes municipals de la Vall de Bianya i Sant Joan de les Abadesses.  Aquest túnel és de titularitat de l’estat, i té una longitud de 1.826 metres. Està dotat d’una galeria d’evacuació de 6 galeries transversals que comuniquen amb el túnel principal. Aquestes galeries, situades cada 250 metres, estan pressuritzades i permeten l’evacuació del túnel principal en cas d’una emergència.
 
Aquest tipus de simulacre serveix a l’explotador del túnel per posar a prova el pla d’autoprotecció; comprovar i millorar la formació del personal; avaluar l’eficàcia de les infraestructures i dels seus sistemes de seguretat, així com dels procediments d’explotació; comprovar la coordinació entre els mitjans humans desplaçats al túnel i el centre de control i la coordinació en la gestió d’informació i difusió a la ciutadania.
 

Els bombers retirant les persones de dins el vehicle Foto: Protecció Civil
 

Imatges del simulacre Foto: Protecció Civil
 

Imatge del simulacre Foto: Protecció Civil