Besalú exposa els seus 3.000 anys d’història en un nou espai museístic

L’equipament s’inaugura aquest divendres i està ubicat a l’antiga Curia Reial | Sota el nom d’«Espai Besalú» es mostren peces de fa més de dos mil anys fins a objectes de la guerra civil

Una de les dues sales que té l'Espai Besalú
Una de les dues sales que té l'Espai Besalú | Pau Masó
23 de maig del 2017
Actualitzat a les 15:22h
Besalú obre el primer espai museístic del municipi que mostra la història de la localitat garrotxina. Està dotat d'un fons que mostra els gairebé 3.000 anys d’història del poble. Es tracta d’un Centre d’Interpretació ubicat a la Curia Reial i que s’inaugurarà el pròxim divendres a les 19.30. Pretén ser un espai on tothom pugui descobrir la història del municipi de forma transversal i amb continguts per a totes les edats.
 
L’Espai Besalú ocupa més de 100 metres quadrats i està dotat de 7 vitrines diferents on es mostren monedes, documents, peces arqueològiques i altres objectes de més de 2.000 anys d’antiguitat. El fons museístic ha estat cedit pel Servei d’Atenció als Museus de Girona, qui ha atorgat de forma temporal la col·lecció. Tots els elements que s’hi poden veure han estat extrets de les diferents excavacions que s’han fet al llarg dels últims anys al municipi.
 

L'Espai Besalú està ubicat a l'antiga Curia Reial Foto: Pau Masó


Segons Joan Frigola, coordinador de l’Espai Besalú, l’equipament és una reivindicació històrica de Besalú: “És un fet que la gent reclamava. Es tracta d’un retorn als besaluencs i besaluenques perquè vegin allò que s’ha aconseguit a través de les excavacions”. Frigola explica que l’espai museístic mostra l’evolució del poble i “com es va passar d’una capital comtal a una petita població”.

La inauguració de l'Espai Besalú serà a càrrec del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, qui aquest divendres visitarà el poble garrotxí per també inaugurar el monument a Lluís Companys, obra de l'artista Duaita Prats. 
 
La idea de crear l’Espai Besalú va néixer fa dos anys, després que l’Ajuntament organitzés una mostra amb part de les troballes que s’havien aconseguit a través d’excavacions. A partir d’aquí es va veure l’oportunitat de materialitzar un espai que mostrés el recorregut històric del municipi que finalment s’ha fet realitat aquest 2017.

Es tracta d’un projecte que ha costat 22.000 euros i que ha comptat amb l’ajuda de la Diputació de Girona. L’objectiu de l’Espai Besalú és seguir creixent i ampliant la col·lecció a mesura que es descobreixin noves peces i objectes que mostrin més detalls de la rellevància d’una de les poblacions amb més història de la comarca de la Garrotxa. 
 

Algunes de les peces que s'hi poden veure Foto: Pau Masó