Els llibres km 0 de la Garrotxa per aquest Sant Jordi

Recull dels últims títols escrits per autors garrotxins que seran presents el proper 23 d’abril

Els 15 títols garrotxins per regalar aquest Sant Jordi
Els 15 títols garrotxins per regalar aquest Sant Jordi | Martí Albesa
20 d'abril del 2017
Actualitzat a les 8:27h
FICCIÓ
 
- El llarg camí, Manel Fortis (Editorial Oliveras)
Quarta novel·la de l’escriptor olotí que explica el viatge del seu pare des d’Andalusia fins a Catalunya sota el nom de Feliciano, protagonista d’una història on es poden veure identificades totes aquelles persones que van arribar a territori català durant els anys seixanta. La nova novel·la de Fortis es diferencia de la resta de títols de l’autor amb un aire més amè i divertit.
 
- Els germans Walace i el Sant Grial, Sisu Lagares (Curbet)
És la quarta entrega de les aventures dels germans Walace de l’escriptor besaluenc dedicat principalment a la narrativa juvenil. Aquesta vegada Lagares ha situat la història fantàstica més lluny que mai: a l’Orient Mitjà. Alguna cosa farà que els germans s’endinsin en una aventura que els portarà a llançar-se a la recerca del Sant Grial.
 
- La veu de la viola, Salvador Vergés (Viena)
Inspirat en la coneixença d’una persona tartamuda, la segona novel·la de l’autor nascut a Sant Joan les Abadesses però resident a Olot, ens trasllada al segle passat. L’Aniol és un jove mut que pel fet de no parlar descobrirà altres maneres d’expressar-se, com la música, que acabarà sent una habilitat innata. La novel·la ja va rebre el Premi literari Ciutat de Badalona.
 
- Todo lo que no pudes ver, Joan Llensa (Create Space)
23 relats de terror que se situen en indrets coneguts de la comarca com Olot, Riudaura o la Vall de Bianya. L’autor de Sant Joan les Fonts busca demostrar que totes les coses tenen doble cara i que en realitat res és blanc o negre.
 
- Hi havia una vegada en Batoies de Batet, Josep M. Reixach i Tavi Algueró
El 21è conte de la faràndula garrotxina està dedicat a la història del gegant Batoies de Batet. Segons els seus autors la història vol ser un homenatge als contes clàssics com la Caputxeta, els Tres porquets o la Blancaneu.
 
NO FICCIÓ
 
- D’un cor empresonat per causa mèdica a un cor alliberat, Anna Ralita
Després de portar un marcapassos durant molts anys, l’Anna descobreix que la implantació de l’aparell al seu cor va ser un error mèdic. La lluita del dia a dia i la superació dels problemes i dificultats sorgits d’una equivocació són els protagonistes d’un relat personal. El llibre és un crit a la vida que busca anar més enllà dels fets i engega una reflexió sobre l’estimació, el perdó i l’oblit. L’èxit ja ha arribat abans de Sant Jordi amb una segona edició i el pròxim 23 d’abril podria continuar amb una diada prometedora.
 
- Déu, el mal i el meu càncer, Lluís Busquets (Claret)
A través de la seva experiència vital, Busquets explica com ha acceptat i viscut el càncer des d’una òptica religiosa, com la malaltia es contraposa amb la fe. Una experiència emocional des de la visió més religiosa d’un autor que ja ha escrit més d’una vintena de títols. En aquesta ocasió, Busquets deixa la raó per parlar de l’experiència.
 

14 autors garrotxins presentaran les seves últimes obres aquest Sant Jordi Foto: Martí Albesa

 
- Xirinacs, el profetisme radical i no violent, Lluís Busquets (Balasch)
Un llibre enciclopèdic de més de 1.000 pàgines i vuit anys d’estudi sobre el polític català que va lluitar pels drets humans. Busquets escriu de nou sobre Xirinacs, un dels temes més recorrent de les seves obres.
 
- Notes històriques de masos i molins de Bianya, Josep Oliveras, Gaspar Guardiola i Manel Soler(Oliveras)
Treball acurat de documentació sobre les edificacions més antigues del municipi bianyenc. Els tres autors han estat treballant durant anys per recollir més de 600 edificacions i explicar la història de les seves parets, fins i tot, d’aquelles que ja han desaparegut.
 
- Masos i molins de Sant Aniol de Finestres, Joan Carreras (Oliveras).
Carreras, expert en treballs documentals, recull les històries dels masos del municipi amb la voluntat de donar a conèixer la història del territori garrotxí. S’hi expliquen històries de la gent, i no només de les edificacions, per captar l’interès d’aquell ciutadà local que vol obrir la curiositat del seu origen.
 
- La Santíssima Veracreu de Besalú, Eva Llansana.
L’autora d’Argelaguer porta a terme una recerca i investigació sobre un dels principals temes de la història de Besalú: la seva veracreu mil·lenària. Aquest 2017 s’ha celebrat els mil anys d’existència d’aquesta relíquia que es va convertir en una de les més famoses del comptat. Es tracta d’un llibre històric amb un vocabulari senzill que ajuda a entendre i interessar-se pels fets.
 
Cuina on road, Pep Nogué i Francesc Murgadas (Cossetània) 
Llibre pels més culinaris amb l’accent garrotxí de Pep Nogué. El gastrònom nascut a la Canya posa sobre el paper totes aquelles receptes i experiències que ha viscut durant desenes de caps de setmana amb el programa “El Suplement de Catalunya Ràdio”. Nogué ha viatjat juntament amb el biòleg Francesc Murgadas arreu de Catalunya per copsar i recopilar les tradicions culinàries més autèntiques.  
 
POESIA
 
- Estranyament lliure, Joan Mercader (El Bassegoda)
Recull de versos, paraules i sentiments sobre la mort. La pèrdua d’un ésser estimat porta a Mercader a reflexionar sobre la solitud i la mort a través d’una edició i il·lustració agraïda.
 
- El tacte de la llum, Maria Dolors Figueres
Es tracta d’una recopilació de poesies molt curtes acompanyades de fotografies de Josep M. Julià. La simplicitat dels versos recorden les formes del Haiku, un dels estils poètics del Japó.
 
- Quan el cel serà serè, Narcís Munsó.
Es tracta del segon llibre de poesia de Munsó després de la seva experiència a les aules com a professor. Descriu, relata i reflexiona sobre la natura i les seves contemplacions acompanyat d’un recull de fotografies dels paisatges més emocionants.