El «Xai Be» d'Olot es veurà Dissabte Sant

Fa onze anys que l'Esbart Olot va recuperar la dansa i que enguany s'acompanyarà amb un concert i un ball de plaça

Redacció
12 d'abril del 2017
Actualitzat a les 14:00h
Dissabte, a les set de la tarda, l'Esbart Olot ballarà la dansa del Xai Be a la plaça Major d'Olot. És l'onzè cop que la ciutat tornarà a veure el Xai Be, després que el 2007 l'esbart recuperés una dansa que data del 1490 i que es va ballar fins a mitjans del segle XIX. Com a novetat, enguany l'acompanyament musical anirà a càrrec de La Cobleta de la Copeta. El grup de música tradicional catalana oferirà seguidament de la dansa del Xai Be, un concert i un ball de plaça.  

​A partir de les sis de la tarda, una cercavila de bastoners i grallers de l'esbart acompanyaran el públic fins a la plaça Major. La cercavila començarà a la Plaça Clarà i recorrerà els carrers de Sant Rafel, Sant Esteve i Carrer Major.
 

L'Esbart d'Olot va recuperar el ball del Xai Be l'any 2007. Foto: Martí Albesa


Una de les danses més antigues de Catalunya

El Xai Be, juntament amb la Patum de Berga, és una de les danses més antigues de Catalunya. Històricament, el ball del Xai Be el feien els pastors dels voltants de la ciutat per celebrar la seva festa. Sempre s'ha ballat a la plaça Major i per això, en cas de pluja s'anul·la i no es busca cap emplaçament alternatiu. 

En no conservar cap document original sobre els passos del Xai Be, van ser els propis balladors de l'Esbart Olot qui van idear la coreografia, que consta de vuit moviments amb l'ajuda de bastons. La música sí que es conservava i encara avui és la mateixa. 

Amb l'onzena edició l'entitat es planteja convertir el ball del Xai Be en un esdeveniment completament consolidat, per aquesta raó s'afegeixen actes paral·lels al moment de la dansa en si que allarguen la diada i permeten al públic participar-hi. 
 

Cartell de l'edició del 2017 Foto: Esbart d'Olot