L'ACA no retirarà les roques del despreniment a Castellfollit

Els tècnics han determinat que l'acumulació de 70 tones de basalt no ha afectat la llera després d'inspeccionar la zona | L’Ajuntament no entén la decisió i assegura que ningú els hi ha comunicat res

Imatge del despreniment que va tenir lloc el febrer
Imatge del despreniment que va tenir lloc el febrer | Martí Albesa
Redacció
05 d'abril del 2017
Actualitzat a les 10:28h
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) no té previst retirar les roques que hi ha acumulades a tocar del riu Toronell al seu pas per Castellfollit de la Roca perquè "no hi ha cap element que alteri la circulació de l'aigua". El 15 de febrer passat, hi va haver una esllavissada al vessant sud de la cinglera d'aquest municipi després d'unes fortes pluges. Un total de 70 tones de basalt es van despendre en una de les esllavissades més importants dels últims anys.
 
L'Ajuntament va denunciar-ho fa uns dies alhora que va demanar a l'ACA que netegés la zona. La setmana passada, tècnics d'aquest ens van inspeccionar el terreny i van determinar que no fa falta cap actuació urgent perquè els despreniments no han afectat una llera que "té capacitat suficient i no s'hi desenvolupa cap activitat ni ús".
 
Llorenç Planagumà, geòleg garrotxí, assenyalava en una entrevista a NacióGarrotxa, tres causes principals dels despreniments que pateix la cinglera: l’aigua, la pròpia pedra i els rius del voltant. “Penso que la combinació de l’aigua que es gela a l’interior de la roca, més la pròpia organització de la colada amb columnes, i el factor dels rius erosionadors de la part inferior, són les tres causes que generen els despreniments”, assegura Planagumà.
 
Malestar des de l'Ajuntament
 
L'Ajuntament de Castellfollit de la Roca ha expressat el seu malestar després de conèixer que l'ACA no té previst netejar la zona on hi va haver el despreniment tal com ells reclamaven fa uns dies. Asseguren que ningú de l'ACA s'ha posat en contacte amb ells per informar-los de la situació i dels resultats de la inspecció que van fer sobre el terreny la setmana passada.
 
L'equip de govern (ERC) no entén com, unes roques tant grans, poden deixar-se a tocar del riu Toronell si bé admeten que no tenen coneixements tècnics. Temen que hi pugui haver problemes si hi ha una crescuda del riu més endavant.