Una plataforma ciutadana demana transparència a l’Ajuntament de Besalú

Reclamen totes les despeses del consistori des de l'any 2000 | Volen posar fi als "rumors d'irregularitats" en la gestió de l'equip de govern (CiU) | La demanda ja es va fer fa mig any, però l'equip de govern la va denegar per "falta de precisió"

NacióGarrotxa
29 de març del 2017
Actualitzat el 30 de març a les 8:20h
La Plataforma ciutadana per la Transparència de Besalú, creada al setembre de l’any passat, vol conèixer les despeses i dietes de l'equip de govern des del 2000 fins a l'actualitat tot emparant-se en la Llei de Transparència de Catalunya. Volen posar fi als "rumors d'irregularitats administratives i comptables" i "fer valer" els seus drets com a ciutadans.
 
A través de dues instàncies presentades el passat dilluns a l’ajuntament es demana accedir als extractes de les targetes de crèdit i dèbit, entre altres peticions. Reclamen els respectius justificants i a la comptabilitat de caixa de l'ajuntament amb la que es paguen despeses del dia a dia. Des de la plataforma tenen indicis d'un presumpte mal ús de les targetes i de despeses no justificades com ara pàrquings, viatges o dietes de membres de l'equip de govern.
 
El portaveu de la Plataforma per la Transparència de Besalú (TPT), Xavier Masó, i l'advocat que els assessora, Joan Comas, van ser els encarregats de presentar els documents al consistori. Segons Masó, el "grau de transparència" de l’Ajuntament – governat per CiU des del 1995 – és gairebé nul i es tracta d’un municipi, a més, que "no és un bon exemple de bona gestió de recursos públics", ha afegit, tot dient que ha arribat a ser "la setzena població més endeutada per habitant de les 947 localitats catalanes".
 

L'advocat Joan Comas i el portaveu Xavier Masó sortint de l'Ajuntament de Besalú Foto: ACN


Demanen el compromís dels regidors
 
Als regidors, se'ls demana que promoguin la transparència en el pròxim ple i els proposen sis actuacions concretes, com ara l'edició d'un butlletí municipal mensual amb informació dels acords de govern, dietes o despeses de l'equip de govern, entre d'altres, i que es faci públic al web de l'Ajuntament. La Plataforma també reclama que s'informi a la ciutadania de la data dels plens, unes sessions que reclamen que es gravin en vídeo i es pengin al web.
 
Una demanda feta mig any enrere
 
Fa mig any, la Plataforma va demanar la publicació de les actes perquè entenien que era una informació "cabdal" per poder preguntar més sobre la gestió. L'Ajuntament els va respondre que es denegava la petició per "falta de precisió", entre altres arguments. Seguidament van presentar un recurs i a finals de gener el consistori els va desestimar la petició.
 
La secretària interventora va explicar aquest dilluns que facilitar les actes dels últims 20 anys és un "volum massa gran" per un Ajuntament on falta personal i hi ha molta rotació, i els suggereix que siguin més concrets a partir d'ara. També subratlla que totes les informacions, com ara licitacions, es vénen publicant pels canals oficials com és el Butlletí Oficial Provincial.