Càritas recorda que segueix existint pobresa a la Garrotxa tot i la recuperació econòmica

La memòria del 2016 de l’entitat assenyala una bossa de població «crònica» en situació de risc | S'aconsegueix una xifra rècord de voluntaris que s'enfila fins als 200 | Els reptes de l’organització passen per consolidar lligams per afavorir la inserció laboral i promocionar la participació comunitària

Imatge de la presentació de la memòria amb Carles Oller, president de l'entitat, al centre
Imatge de la presentació de la memòria amb Carles Oller, president de l'entitat, al centre | Pau Masó
Pau Masó
27 de març del 2017
Actualitzat a la 13:41h
Càritas Garrotxa segueix denunciant una situació crònica de la pobresa a la comarca, tot i la "sensació" de recuperació econòmica. Segons l’organització, existeix una bossa de població que es manté amb pocs recursos tot i la millora econòmica que s’està vivint. “És cert que hi ha una revifada econòmica, però això no ens ha de fer oblidar que existeix un segment de la població crònic, poc visible i amb pocs recursos”, ha assegurat Carles Oller, president de Càritas Garrotxa. Des de l’entitat també s’assenyala un nou perfil de persona pobra: aquella que té una feina oscil·lant i de baixa qualitat.
 
La memòria anual de l’entitat garrotxina mostra que s’han atès més de 3.000 persones durant el 2016 a través dels set projectes de diferents àmbits d’actuació que té engegats Càritas. Un dels que ha tingut més reclam ha estat el Centre de Distribució d’Aliments, el qual va entendre l’any passat a 692 famílies, només dos menys que el 2015. Es tracta d'una xifra que ha evolucionat respecte el 2014, quan hi havia 735 famílies. Les entregues, però, no han disminuït; hi ha menys nuclis familiars amb necessitats, però aquests necessiten més ajudes. 
 
El perfil de la persona que demana ajuda a Càritas és, majoritàriament, de nacionalitat espanyola i es  situa entre les edats laborals dels 20 als 64 anys. La meitat dels usuaris que accedeixen a l’entitat són persones amb fills menors d’edat i 6 de cada 10 no tenen feina.
 
Més voluntaris que mai
 
Càritas Garrotxa no podria portar a terme la seva tasca amb tanta facilitat si no fos per els voluntaris que formen l’entitat. El 2016 va tancar amb 208 voluntaris, la xifra més elevada de l’entitat i 32 més que el 2015. L’increment de persones voluntàries ha estat afavorit pel projecte “Apadrina un avi”, on els joves de diferents centre educatius de la comarca fan companyia a una persona gran. A través d’aquesta iniciativa Càritas ha aconseguit 58 nous voluntaris.
 
Els reptes: inserció laboral i social
 
La formació a través de cursos d’orientació laboral i la inserció de les persones al mercat de treball és un dels projectes que porta a terme Càritas i un dels reptes de futur de l’entitat. L’organització vol consolidar els lligams amb empreses i entitats de la comarca per aconseguir trobar feina a les persones que més ho necessiten. Durant el 2016, seixanta persones han aconseguit algun contracte de feina a través de l’entitat. Malgrat tot, només 1 d’aquests ha estat indefinit i pocs han tingut jornada completa.
 
Un altre dels reptes de futur és promocionar la participació comunitària per evitar la desconnexió social de les persones en risc d’exclusió. A través d’espais de trobada i participació es vol reinserir de manera social i laboral els col·lectius més desfavorits. Un dels projectes que persegueix aquest objectiu és “Ubuntu”, el qual mitjançant dinàmiques de grup treballa les emocions, resolució de conflictes, el paper de la dona o l’autoestima. L’entitat ja ha programat més hores per aquest projecte al llarg del 2017 gràcies a l’ajuda voluntària de les persones que dinamitzen les sessions.