L’Arxiu Comarcal inaugura una exposició sobre l’arribada de l’aigua potable a Olot

S’hi recullen documents i fotografies que expliquen com, quan i perquè va arribar el servei a la ciutat | També es pot conèixer com s’organitza la xarxa urbana d’abastiment d’aigua

NacióGarrotxa
22 de març del 2017
Actualitzat a les 9:15h
A partir d’aquest 22 de març, Dia Mundial de l’Aigua, es pot visitar a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa una vitrina temàtica que posa el punt de mira al proveïment d’aigua potable a Olot. L’exposició recull una sèrie de materials textuals i gràfics que recorden com va arribar el servei a Olot i com s’ha gestionat i ampliat en diverses etapes fins arribar al dia d’avui.
 
Es mostra la xarxa urbana d’abastiment d’aigua que es va construir per cobrir les necessitats dels olotins. A l’exposició s’explica també com es recull l’aigua dels aqüífers i com es condueix a través dels carrers places i cases de la ciutat.
 
Fins el 22 d’abril es pot visitar la mostra que s’emmarca dins els actes de celebració d’efemèrides ambientals de les biblioteques de la Garrotxa, organitzats per conèixer i conscienciar sobre l’àmbit ambiental a la comarca.
 
Olot va instal·lar la primera xarxa d’aigua potable al 1453 impulsada pel govern municipal. Es transportava l’aigua des de Sant Roc fins a la Plaça Major. Es tractava d’una connexió que captava l’aigua d’un aqüífer natural i la conduïa cap a la ciutat a través d’una canonada de fusta que es distribuïa a través de les fonts públiques. La canonada original va ser substituïda en diferents fases per tubs de ceràmica i de pedra. El 1912 es va actualitzar la instal·lació amb una canonada metàl·lica que va possibilitar l’arribada de l’aigua a la majoria de cases olotines.
 
Actualment, el subministrament d'aigua a Olot depèn de quatre pous de la zona del Parc Nou. L'aigua que contenen s'impulsa fins als dipòsits de Montolivet per mitjà d’una canonada que va ser substituïda l’any 2011, i que passa pel Camí de la Teuleria, (per sota el carril bici) fins a connectar amb una canonada al final del passeig de Sant Roc.
 

Cartell de l'exposició sobre l'aigua a Olot Foto: Arxiu Comarcal de la Garrotxa

Arxivat a