La vespa asiàtica es queda a la Garrotxa

L’espècie ha entrat en una fase d’expansió i consolidació a la comarca | S’han localitzat una vintena de nius durant els últims mesos del 2016

Redacció
24 de gener del 2017
Actualitzat a les 14:05h
La vespa asiàtica no ha marxat de la Garrotxa, sinó tot el contrari: s’hi consolida. El Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA) informa que l’espècie invasora d’origen asiàtic està en fase d’expansió i consolidació al territori garrotxí. Ho demostren la vintena de nius que el SIGMA va localitzar els últims mesos del 2016 i la cinquantena d’atencions ciutadanes que es van portar a terme relacionades amb la vespa. L'entitat ha rebut avisos de la presència de nius a Olot i a diversos municipis de la comarca.
 
Durant l’hivern és quan es detecten més nius de vespa asiàtica a causa de la caiguda de les fulles dels arbres. Són nius inactius ja que el cicle de l’espècie ja ha acabat. A partir del març, les vespes reines s’activen i comencen la construcció de nous nius i colònies de vespes obreres que són les responsables de fer créixer el niu durant l’estiu. Els mesos de setembre a desembre les noves vespes reines hivernen sota terra i la resta de la colònia mor per tornar a començar el cicle.
 

L'espècie no és agressiva pels humans Foto: Martí Albesa

 
La vespa asiàtica va arribar per primer cop a la Garrotxa el 2013 però la seva expansió a Europa va començar el 2010 a França i el nord d’Espanya. Els esforços des de l’Administració es concentraran als mesos de bon temps amb una estratègia centrada a retirar els nius localitzats. Cal remarcar que la Vespa asiàtica no és una espècie agressiva pels humans.