La ciutat d'Olot, pionera a Catalunya en matèria d'ocupació

És la ciutat, d’entre 30 i 40.000 habitants, amb la taxa d’atur més baixa de Catalunya | Més de 500 persones van trobar feina el 2016 gràcies el Servei d’Ocupació de la ciutat

Pau Masó
19 de gener del 2017
Actualitzat el 20 de gener a les 17:36h
Oficina de Treball de la Generalitat
Oficina de Treball de la Generalitat | Tomàs Varga
Les dades presentades per l’Ajuntament d’Olot i extretes de l’Observatori del Treball de la Generalitat de Catalunya, destaquen Olot com una ciutat capdavantera a nivell català en matèria d’ocupació. Segons aquestes dades, la capital garrotxina té la taxa d’atur més baixa a Catalunya entre ciutats de 30 i 40.000 habitants. Actualment la xifra d’aturats al municipi és de 1.615 persones, un 9,82%.
 
Més enllà dels 40.000 habitants, l’única ciutat catalana que supera les xifres d’atur olotines és Sant Cugat del Vallès amb una taxa d’atur del 7,72%. Entre les 10 ciutats catalanes de més de 30.000 habitants, Olot es situa en segona posició superant localitats com Barcelona, Girona o Vic. Dins aquest rànquing, la capital de la Garrotxa és la ciutat que més ha reduït l’atur en els últims 3 anys. La taxa ha disminuït gairebé 5 punts respecte el desembre del 2012, quan la xifra es situava als 2.357 aturats, 742 més que aquest 2016.
 

Més de 500 persones troben feina a Olot durant el 2016

L’any passat, 511 persones van torbar feina al municipi a través del Servei d’Ocupació de l’Ajuntament. Aquesta xifra representa un increment del 30% respecte el 2015 i un augment del 70% respecte el 2011, any que va tancar amb 151 persones inserides.
 
Les persones que han trobat feina aquest 2016 a la ciutat ho han fet sobretot en el sector del comerç que ha recollit prop d’un 40% de les persones inserides. Per altra banda, el sector de la indústria ha realitzat un 25% d’insercions. Les ofertes que més han costat de cobrir han estat relacionades amb els tècnics especialistes industrials, els serveis d’atenció a les persones i els professionals de l’hostaleria. 
 

Estanis Vayreda, regidor de Promoció, i Lídia Fernández, responsable de l'Àrea de Promoció, presentant les dades. Foto: Pau Masó


El Servei d’Ocupació del Mas les Mates ofereix un procés d’orientació per competències que ha augmentat les possibilitats d’inserció. Un 57,4% de les persones que durant el 2016 van apuntar-se en aquest procés, han trobat feina.
 
Segons Estanis Vayreda, regidor de Promoció de l’Ajuntament d’Olot, l’èxit d’aquestes xifres és “el triangle de bon funcionament” entre empreses, treballadors i els serveis municipals. “Són resultats espectaculars que demostren que, per sort, tenim bones oportunitats, bons equips i treballadors disposats a passar per un procés més lent però que té èxit”. Vayreda també ha remarcat que cada vegada més, les empreses grans, petites o mitjanes confien amb l’Ajuntament per aconseguir més insercions al mercat laboral.