L'Arxiu commemora el centenari de l'Eixample Malagrida d'Olot

El setembre del 1916 l'ajuntament va acceptar la proposta de reurbanitzar el Pla de Llacs, feta per Manuel Malagrida

Primer plànol de l'Eixample Malagrida d'Olot, el 1916
Primer plànol de l'Eixample Malagrida d'Olot, el 1916 | ACGAX
Redacció NacióGarrotxa
19 de desembre del 2016
Actualitzat a les 8:47h
L'Arxiu Comarcal de la Garrotxa commemora el centenari de la planificació de l'Eixample Malagrida. Mostra la litografia que conté la distribució inicial de la parcel·lació entre el riu i el passeig de Barcelona, juntament amb altra documentació i imatges d'aquell eixample concebut per acollir diversos serveis públics i torres senyorials.

Va ser al setembre del 1916 quan l'Ajuntament d'Olot va acceptar la proposta d'urbanització del Pla de Llacs feta per Manuel Malagrida, un olotí emigrat a l'Argentina i enriquit amb la producció de cigarrets. 

Malagrida va comprar els terrenys i va cedir-los gratuïtament a l'ajuntament per obrir carrers, crear-hi una escola, un museu, una biblioteca, la casa de la vila i el Círculo Olotense. A més, es crearien uns jardins públics al Prat de les Móres. No volia que cap plaça o carrer portés el seu nom i demanava que les dues avingudes principals es diessin Espanya i República Argentina. A més, en finalitzar les obres el 1915 va voler que la gran plaça central s'anomenés plaça de l'Estrella.

Aquell projecte d'urbanització, ben aviat batejat popularment com a "Eixample dels Rics", va tenir prou èxit com perquè, deu anys després, Malagrida en volgués duplicar l'extensió cap a l'altra banda del riu.
Arxivat a