Comença la consulta ciutadana per decidir com ha de ser el nou Firal

Fins dimarts a les vuit del vespre, 29.175 olotins estan cridats a votar telemàticament entre les tres propostes finalistes

El Firal com el coneixem té els dies comptats
El Firal com el coneixem té els dies comptats | Martí Albesa
Redacció NacióGarrotxa
16 de novembre del 2016
Avui, a les vuit del matí ha començat la consulta per decidir a quin dels tres projectes finalistes votar en la consulta sobre la reforma del nou Firal. Es podrà votar des d'ara fins a les vuit del vespre del proper dimarts dia 22 de novembre. Per fer-ho només cal entrar al portal web municipal i identificar-se amb el número de DNI i la contrasenya que s'ha enviat a totes les cases. Un cop a dins s'ha d'escollir un dels tres projectes finalistes, responent a la pregunta "Selecciona el projecte que t'agrada més per la remodelació del Firal". 

Es pot votar tantes vegades com es vulgui i modificar el vot, ja que l'única que quedarà registrada serà l'última de les opcions que s'hagi marcat. L'única manera de votar és a través de l'ordinador. Per ajudar a aquelles persones que tinguin dificultats amb la informàtica s'han habilitat diversos punts presencials amb ordinadors i personal disposat a donar un cop de mà amb la mecànica. Aquests espais són la Biblioteca Marià Vayreda, l'Hospital d'Olot, l'Institut Municipal de Promoció, l'Institut Municipal d'Educació, el Consorci d'Acció Social i l'Oficina Jove Ideal. 

Fins a 29.175 persones tenen dret a vot a la consulta per decidir com serà el nou Firal. Són 107 ciutadans més que els que podien participar a la consulta que es va fer a la primavera sobre els correbous. Per franges d'edat, poden votar-hi 783 joves d'entre 16 i 17 anys, 6.898 joves de 18 a 34 anys, 14.752 persones de 35 a 64 anys i 6.742 majors de 65 anys. 

L'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, fa una crida a la participació: "Si la gent vol que la seva opinió sigui decisiva, ha d'anar a votar". Si la participació arriba o supera el 30% es repartiran 45 punts entre els tres projectes. Si és baixa els punts a repartir seran menys i per tant tindrà més pes el veredicte del jurat tècnic. 

Tres projectes finalistes

Teixir, cosir i vestir", d'un equip format pel col·laborador de NacióGarrotxa Xevi Bayona, Bach Arquitectes i Lluís Palomé; "101 plàtans", de Forgas Arquitectes; i "Un Tossol i dos Triais", de Birulés Cabré Romans Arquitectes són els tres projectes finalistes. 

Xevi Bayona, autor de "Teixir, vestir, cosir", destaca el nou espai que es crearia en el seu projecte entre el Firal i el Firalet. Un pulmó verd polivalent on s'hi podrien fer tota mena d'activitats. També subratlla que contemplen poder creuar de punta a punta el Firal, sense entrebancs. 

Joan Forgas, autor del projecte "101 plàtans", explica que han volgut ressaltar la bellesa que té el Firal en sí mateix millorant-ne els elements que ja hi ha. A més, han volgut ordenar la connexió entre el Firal i el Firalet evitant les escales.

Frederic Cabré, autor del projecte "Un tossol i dos triais", també subratlla la voluntat que l'encaix entre Firal i Firalet no sigui cap entrebanc. El seu equip ha volgut crear una unió a través d'una transició dels dos espais, que generi un punt de trobada en un nou espai públic. 

Un jurat ha donat fins a un màxim de 45 punts als tres projectes seleccionats. Els ciutadans en repartiran 45 més a través de la consulta ciutadana, que donarà més o menys punts segons la participació que es registri a la consulta. Finalment hi haurà deu punts més que es repartiran en funció dels criteris econòmics. 
 
Les obres començaran a la primavera

El cost de les obres anirà dels 3,5 milions d'euros als 4 milions, en funció de quin sigui el projecte escollit. Els veïns n'hauran de pagar una part a través de contribucions especials, tot i que la majoria de les obres aniran a càrrec de les arques municipals. Les obres està previst que comencin a mitjans del mes de juny del 2017 i durin fins al juny del 2018. 
 

IMATGES VIRTUALS dels tres projectes finalistes

Arxivat a