El govern espanyol reclama informació als ajuntaments de Mieres i les Planes per haver obert el 12-O

Els subdelegats de l'executiu central pregunten a 58 consistoris si van treballar empleats públics i demanen que trametin l'acord del plenari pel qual es va aprovar obrir portes | L'alcalde Mieres no els respondrà la carta i el de les Planes d'Hostoles els explicarà que no van fer res il·legal

L'Ajuntament de les Planes d'Hostoles va treballar el 12 d'octubre
L'Ajuntament de les Planes d'Hostoles va treballar el 12 d'octubre | Andreu Oliveras
Redacció
17 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 19:24h
Els subdelegats del govern espanyol a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona han enviat una sol·licitud d'informació a 58 ajuntaments per tenir una confirmació oficial sobre si van obrir les seves portes el passat 12 d'octubre, Dia de la Hispanitat. 

Segons ha explicat a NacióGarrotxa l'alcalde de les Planes d'Hostoles, Eduard Llorà, en aquest requeriment es demana als ajuntaments que especifiquin si van treballar empleats públics i se'ls insta a trametre l'acord del plenari pel qual es va aprovar que el consistori obrís les seves portes. Llorà els repondre que va a les Planes va treballar un 90% de la plantilla municipal i que no hi ha cap acord de ple que especifiqui l'obertura ja que va ser fruit d'un pacte entre l'equip de govern i els treballadors municipals. 

"És el tercer any que treballem el 12 d'octubre i la primera vegada que rebem un requeriment de la subdelegació del govern", subratlla Llorà. L'alcalde de les Planes ho atribueix al conflicte que hi va haver a Badalona. L'Ajuntament de les Planes respondrà a la petició, assegurà Eduard Llorà: "Entenem que no hi ha cap tipus de delicte amb el que hem fet i ens mantenim ferms amb la decisió". 

Mieres no respondrà al requeriment de l'Estat

Mieres també va obrir per segon any el 12 d'octubre i també ha rebut el requeriment de l'Estat. Igual que la resta d'alcaldes de la CUP de les comarques gironines han decidit que desoiran el requeriment emès per la subdelegació del govern espanyol. Els alcaldes de Celrà, Verges, Mieres i Viladamat consideren "absurda" la petició i ignoraran la missiva. Insten els subdelegats a "deixar de dilapidar els seus recursos" en mesures que, al seu parer, només resulten "persecucions ideològiques que denoten una clara manca de sentit del ridícul".

A Mieres només van treballar els regidors. El seu alcalde, Enric Domènech, ha dit que  troba "absurd que com a equip de govern no puguin obrir un ajuntament". Ha posat d'exemple que ells es reuneixen cada diumenge, que en teoria és un dia festiu. Al municipi també van treballar el 12 d'octubre del 2015 i no van rebre cap requeriment judicial. 

A la Garrotxa van obrir les portes els ajuntaments de les Planes d'Hostoles i Mieres. L'Ajuntament de Badalona va ser el consistori més gran que va obrir i el que va desfermar la polèmica, però no va ser l'únic, ja que també ho van fer d'altres municipis com Berga (Berguedà) -que ho tornarà a fer el 6 de desembre, dia de la Constitució-, Viladamat (Alt Empordà), Celrà (Gironès), Sant Pere de Riudebitlles (Alt Pendès), Linyola (Pla d'Urgell), Argentona (Maresme), la Vilella Alta (Priorat), Verges (Baix Empordà), Capellades (Anoia) i Torrelameu (Noguera), entre d’altres.