La consulta ciutadana per decidir el nou Firal d'Olot serà del 16 al 22 de novembre

Xevi Bayona - Bach Arquitectes Lluís Paumé; Forgas Arquitectes; i Birulés Cabré Romans arquitectes són els autors dels tres projectes finalistes | Les obres començaran a l'estiu i costaran prop de quatre milions d'euros

A l'estiu del 2017 començaran les obres del nou Firal
A l'estiu del 2017 començaran les obres del nou Firal | Martí Albesa
13 d'octubre del 2016
Actualitzat el 15 d'octubre a les 11:02h
La consulta ciutadana per escollir el nou Firal d'Olot serà del 16 al 22 de novembre. Podran votar tots els majors de 16 anys, empadronats a la ciutat abans del 30 de juny. El sistema serà el mateix que la consulta sobre el futur dels correbous, a través d'internet caldrà respondre a la pregunta: "Selecciona el projecte que t'agrada més per la remodelació del Firal". 

Els tres projectes finalistes són "Teixir, cosir i vestir", d'un equip format pel col·laborador de NacióGarrotxa Xevi Bayona, Bach Arquitectes i Lluís Palomé; "101 plàtans", de Forgas Arquitectes; i "Un Tossol i dos Triais", de Birulés Cabré Romans Arquitectes. El cost de les obres anirà dels 3,5 milions d'euros als 4 milions, en funció de quin sigui el projecte escollit. Els veïns n'hauran de pagar una part a través de contribucions especials, tot i que la majoria de les obres aniran a càrrec de les arques municipals. L'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, destaca que "el gran cost del Firal és fer els serveis" i posa d'exemple que "les cases del Firal encara van amb fossa sèptica".

Aquest cap de setmana, coinicidint amb la Fira de Sant Lluc, s'instal·larà una carpa a davant de l'església de Sant Esteve on es podran veure les primeres recreacions virtuals del que serà el nou Firal. Fins que comenci la votació el 16 de novembre, l'Ajuntament d'Olot organitzarà diversos actes i debats oberts al públic per explicar els tres projectes i no descarta muntar un gran acte explicatiu al Teatre Principal d'Olot. 

La votació serà totalment telemàtica i s'habilitaran diversos punts presencials per ajudar a les persones a votar a través de l'ordinador. Aquests espais seran la Biblioteca Marià Vayreda, l'Hospital d'Olot, l'Institut Municipal de Promoció, l'Institut Municipal d'Educació, el Consorci d'Acció Social i l'Oficina Jove Ideal. 

Les obres començaran a l'estiu del 2017

Les obres pel nou Firal està previst que comencin a mitjans del mes de juny del 2017 i durin fins al juny del 2018. Tot i així, Josep Maria Corominas no descarta posposar l'inici de les obres a després de les Festes del Tura i vetllar perquè estiguin acabades a l'estiu del 2018. "És molt important la planificació de les obres, a l'estiu els bars han de poder fer la seva activitat i per les Festes del Tura han de poder actuar-hi", destaca l'alcalde d'Olot.

Conjuntament amb els tres finalistes, el jurat també ha seleccionat set propostes més que ha premiat amb 1.000 euros, entre les quals en destaquen algunes d'olotins com la d'Arnau Vergés i la de l'equip Callís-Moliner. En total s'han presentat 21 projectes.

El jurat ha donat fins a un màxim de 45 punts als tres projectes seleccionats. Els ciutadans en repartiran 45 més a través de la consulta ciutadana, que donarà més o menys punts segons la participació que es registri a la consulta. Finalment hi haurà deu punts més que es repartiran en funció dels criteris econòmics. 
Arxivat a