Els cinc municipis de la vall del Llierca inicien els passos per mancomunar-se

Argelaguer, Tortellà, Montagut i Oix, Sales de Llierca i Sant Jaume de Llierca volen compartir equipaments i serveis

Redacció NacióGarrotxa
19 de setembre del 2016
Actualitzat a les 9:15h
Argelaguer, Tortellà, Montagut i Oix, Sales de Llierca i Sant Jaume de Llierca volen compartir equipaments i serveis. Quatre dels cinc alcaldes (tots menys el de Sales) es reuneixen una cop al mes per anar teixint la mancomunitat. A Sales no van a les reunions, però asseguren estar interessats en el projecte. L'alcalde de Tortellà, Rafel Domínguez, assegura a El Punt Avui que "hi ha sintonia entre els batlles". 

Montagut i Tortellà són els dos únics pobles de la vall del Llierca amb piscina, Argelaguer té un pavelló esportiu infrautilitzat, Tortellà té un centre de dia per a gent gran i també vol obrir una llar d'infants el curs vinent. L'objectiu és que els habitants dels cinc municipis puguin aprofitar aquests serveis com si fossin de la seva població. 

D'exemples de serveis mancomunats que funcionen ja en tenen alguns. Les escoles de Tortellà, Sant Jaume, Montagut i Argelaguer estan incloses dins la mateixa Zona d'Escolarització Rural, compartint recursos i personals, i asseguren que funcionen. També fa un any que està en marxa el club de futbol Atlètic Llierca amb jugadors de Montagut, Tortellà, Sant Jaume i Argelaguer, que utilitza les instal·lacions de Tortellà i Argelaguer. Les quatre poblacions també han estrenat recentment una agenda cultural comuna. 

Tots a l'una per negociar amb empreses i institucions

Els alcaldes volen seguir amb la feina anant tots a l'una alhora de parlar amb institucions i grans empreses, com per exemple per fer arribar la fibra òptica a la zona. També pensen en unir les respectives xarxes d'aigua per quan hi hagi escassedat d'aigua en un poble poder utilitzar la de l'altre. Una altra idea és crear una brigada intermunicipal i la cessió de material elèctric o cadires entre les diferents poblacions. 

Entre els cinc municipis hi viuen 3.116 persones, repartides en pobles d'entre 949 i 139 habitants. La Vall del Llierca abasta quasi 160 quilòmetres quadrats, el que representa més d'un 20% de la superfície garrotxina.