Arrenca la 34a edició de l'Ésdansa amb danses tradicionals d'arreu del món

Companyies de Botswana, Bangladesh, Moldàvia, Buriàtia, Colòmbia, País Basc i Catalunya actuaran aquests dies al festival | Fins diumenge, les Preses s'omplirà d'espectacles, tallers i balls

Més de 9.600 persones van assistir l'any passat al festival Ésdansa
Més de 9.600 persones van assistir l'any passat al festival Ésdansa | Martí Albesa (Ésdansa)
Redacció NacióGarrotxa
22 d'agost del 2016
Actualitzat el 28 d'agost a les 10:30h
La 34 edició de l'Ésdansa comença avui amb els tallers del Petit Ésdansa, que ja ha exhaurit les 70 places per a nens i nenes de totes les edats. Al llarg d'aquesta setmana, a les Preses es treballaran danses tradicionals d'arreu del món, a més d'exercitar la preparació del cos i la consciència del propi moviment.

Demà comencen també els tallers de dansa tradicional per a adults, que oferiran un itinerari pensat per a la gent que li agrada ballar per diversió i un altre per a professionals on es donaran eines per millorar i ensenyar a ballar. També demà s'iniciarà el cicle de xerrades Parlem de... i a les deu de la nit tindrà lloc la primera Nit Ésdansa, amb la companyia Altan Boulag de Buriàtia i la catalana Ballem Corrandes!
 
Les Nits Ésdansa són gratuïtes i obertes a tothom per tal d'aprendre a ballar danses tradicionals d'arreu del món. No fa falta inscripció prèvia ni tampoc tenir cap nivell de dansa. Tothom que tingui ganes de ballar danses d'altres països es pot apropar fins al recinte Ésdansa. De dimarts a dijous, companyies de Bangladesh, Colòmbia, Botswana, Moldàvia, passaran per les Nits Ésdansa.

Kulai Dantza, per partida doble

Dijous, a les nou de la nit, el coreògraf català Cesc Gelabert i el grup basc Kukai Dantza presentaran l'espectacle Gelajauziak, que "dóna peu a la improvisació partint de la dansa tradicional basca", segons explica Jordi Fosas, director de l'Ésdansa.

La mateixa companyia basca tornarà a actuar divendres, a dos quarts de dotze de la nit amb Oskara, en el que participen cinc ballarins i un cantant molt particular que es dedica a pasturar als seus 73 anys. L'espectacle és una rèplica del Festival Sismògraf. Divendres també es podrà veure l'espectacle Tants Records de l'Esbart Sant Cugat i Pere Martínez Quartet. Es tracta d'una fusió de flamenc, dansa tradicional catalana i els moviments més contemporanis.

La "llarga més llarga dels balls de bastons"

Dissabte és el dia fort del festival, amb un programa atapeït d'activitats. Els bastoners de l'Esbart Santa Tecla de Tarragona s'han proposat fer "la llarga més llarga dels balls de bastons", una ballada popular de bastons que anirà precedida d'un taller per aprendre a fer de bastoners. 

A les deu de la nit tindrà lloc l'espectacle de dansa internacional d'arrel tradicional amb companyies de Moldàvia, Botswana i Buriàtia, a més de l'Esbart Marboleny de les Preses. També dissabte es podrà participar dels festacarrers de dia i de nit i gaudir de l'espectacle Esvorell, de Magí i Joana Serra. La nit acabarà amb l'Imaginatour dels garrotxins Hora de Joglar. 

Diumenge el dia començarà ben aviat amb el so dels tambors sagrats de Burundi des de dalt del Volcà Racó, a les 7 del matí. Al vespre, la Dansa Jove posarà el punt i final del festival amb grups de Colòmbia, Bangladesh, Burundi i l'Marboleny Escola. L'any passat, 9.600 espectadors van passar per algun dels espectacles de l'Ésdansa 2015
 

OPINIÓ El director de l'Ésdansa fa una tria dels imperdibles del festival

Galeria de fotos  Ésdansa 2015 (Martí Albesa)

Arxivat a