El Museu dels Sants reflexiona sobre la diversitat sexual a través de la iconografia

L'exposició "Identitats ImPossibles. Gènere, desig i iconografia" compta amb diferents testimonis del col·lectiu LGTBI | La mostra vol ajudar a combatre la discriminació

Fins el 20 de novembre es pot visitar l'exposició «Identitats Impossibles»
Fins el 20 de novembre es pot visitar l'exposició «Identitats Impossibles» | Andreu Oliveras
20 de juny del 2016
Actualitzat a les 10:00h
El Museu dels Sants ha inaugurat l'exposició Identitats ImPossibles. Gènere, desig i iconografia, amb la voluntat "d'establir una mirada crítica sobre el que som i sentim vers la diversitat sexual", en paraules de Javi Palomo, un dels dos comissaris de l'exposició.

L'exposició compta amb els testimonis de diferents persones del col·lectiu LGTBI que expliquen la seva experiència. A través de les entrevistes, s'uneix el discurs amb peces artístiques, històriques i contemporànies, i fragments de la bíblia. "Sorprèn com es poden traçar paral·lelismes a partir de les vides dels sants i les santes", reflexiona el conservador del Museu dels Sants, Eduard Bech.

Sant Sergi i Sant Bacus eren amants

S'explica, per exemple, la història dels sants Sergi i Bacus, que eren amants. En el seu honor dues persones del mateix sexe es podien unir davant de Déu, abans del segle XII. La imatge de Sant Sebastià es va convertir en icona gai a partir del segle XVIII i santa Marina i santa Anastasia són dones que es van fer passar per homes, igual que santa Wilgefortis i Santa Lliberada a qui es representa iconogràficament com dues dones barbudes.
 

Comparació del desig, entre un quadre de Vayreda i una fotografia actual. Foto: Andreu Oliveras


"No volíem que fos un projecte provocatiu ni innecessàriament crític", apunta Palomo. La directora dels Museus d'Olot, Montserrat Mallol, explica que "s'utilitza la iconografia per desenvolupar un nou relat i aconseguir que la diversitat sexual no sigui un motiu de discriminació com passa actualment". 

Activitats complementàries fins el 20 de novembre

L'exposició s'ha inaugurat aquest dissabte i es podrà veure fins el 20 de novembre. En paral·lel a la mostra s'ha traçat un itinerari amb visites guiades a càrrec dels comissaris, projeccions de pel·lícules i obres de teatre, entre altres. Destaca la taula rodona sobre sexe i religió, amb Teresa Forcades, Daniel Ahmed Saïd i Dharam Paul Ackoo, en representació de les tres religions majoritàries a Olot. Com a colofó final hi haurà l'espectacle #DPutucool!!! de The Chanclettes.
 

Totes les activitats de l'itinerari d'Identitats ImPossibles

Arxivat a