GRÀFICS Psicologia, ADE i Dret són les carreres preferides pels garrotxins

Pugen els joves de la comarca que estudien algun grau universitari, trencant un descens de quatre anys a la baixa | La UdG, la UB i la UOC són les universitats que concentren més estudiants de la Garrotxa

Graus universitaris amb més garrotxins matriculats
Graus universitaris amb més garrotxins matriculats | NacióGarrotxa
27 de maig del 2016
Psicologia, Administració i Direcció d'Empreses i Dret són les tres carreres universitàries preferides pels garrotxins. Segons l'estudi anual de la Fundació d'Estudis Superiors d'Olot, aquest curs hi ha hagut 1.201 persones de la comarca que han estudiat algun grau universitari.
Graus més populars a la Garrotxa

Després de quatre anys a la baixa, la FES destaca l'augment d'estudiants universitaris. Són 25 més que l'anterior, però encara són 204 menys que el curs 2011-12. Jordi Calabuig, director de la FES, considera que la pujada no és prou significativa com per atribuir-la a cap factor concret ni marcar tendència, sinó que pot tractar-se simplement d'un increment demogràfic. 

Calabuig també destaca que si bé la crisi va obligar els treballadors a reciclar-se i apostar per la formació continuada, ara que l'economia millora segueix la tendència de seguir estudiant, tot i tenir una feina estable. 

Per famílies educatives, més de la meitat dels universitaris de la Garrotxa escullen alguna carrera relacionada amb les ciències socials i jurídiques (53,4%), seguit de les enginyeries (16,2%) i ciències de la salut (13,5%). Les ciències ocupen la quarta posició (9,1%) i les Arts i humanitats són més minoritàries (7,8%). 

Els autors de l'estudi assenyalen com els actuals graus més estudiats es corresponen amb els sectors econòmics que a dia d'avui donen feina a un major sector de població de la comarca. Tot i així, el regidor de Promoció Econòmica, Estanis Vayreda, subratlla que aquesta formació no es correspon amb les necessitats de treballadors de la comarca: "Moltes empreses no troben a la comarca els perfils d'empleats que necessiten i han de portar, per exemple, enginyers d'altres llocs".

Prop de la meitat estudien a la UdG

La Universitat de Girona és, novament, la més popular entre els estudiants i acull 463 universitaris. Tot i així n'ha perdut respecte l'any anterior i hi van un 39% dels estudiants de la comarca. Part d'aquests estudiants que perd la UdG se'n van a la Universitat de Barcelona, que augmenta els alumnes provinents de la Garrotxa. Ocupa el segon lloc amb 152 estudiants garrotxins (un 12,7%).

La Universitat Oberta de Catalunya torna al tercer lloc del podi, després que l'any passat quedés relegada a la quarta posició. La UOC té 131 estudiants de la comarca matriculats, un 10,9% del total d'estudiants de la comarca. Darrere seu hi ha la Universitat Autònoma de Barcelona, que l'any passat era tercera, amb un 118 garrotxins matriculats. La Universitat de Vic es manté en cinquena en el rànquing i té 89 alumnes de la comarca.
 
Universitats escollides pels estudiants de la Garrotxa