Corominas: «Veurem abans l'hospital Sant Jaume reformat que la variant»

Un any després de les eleccions municipals, l'alcalde d'Olot diu tenir "un govern estable" gràcies al pacte de govern amb el PSC | La reforma del Firal i els camps de futbol base assegura que seran els dos grans temes de mandat

Josep Maria Corominas, al despatx de l'Ajuntament d'Olot
Josep Maria Corominas, al despatx de l'Ajuntament d'Olot | Martí Albesa
23 de maig del 2016
El 24 de maig de 2015, els olotins eren cridats a les urnes i votaven a Convergència i Unió com primera força al nou ajuntament. Josep Maria Corominas encetava el segon mandat com a alcalde, aquest cop gràcies a un pacte de govern amb el PSC. Un any després NacióGarrotxa entrevista Corominas per repassar la feina feta al consistori. 

L'alcalde d'Olot es mostra satisfet de com funciona la sociovergència a la ciutat i assegura que tot i tenir majoria absoluta l'equip de govern segueix buscant acords amb les forces de l'oposició. Josep Maria Corominas parla del nou Firal i els camps de futbol del Morrot com les grans obres de mandat i es mostra més prudent sobre posar data a la construcció de la variant.

- Quin balanç en fa del pacte amb els socialistes? A més d'un li va sorprendre que els dos eterns rivals ara fossin companys de viatge. 

- Funciona bé i com qualsevol en pacte hi ha moments que pensem diferent i moments que pensem igual. Vam ser capaços de fer un document ben detallat del pacte de govern i ens cenyim a això. La valoració és positiva, jo crec que som un govern estable, que té projecte i tirem endavant. 

- És fàcil arribar a acords o les reunions són tenses?

- Les reunions no són gens tenses. Som un equip i treballem conjuntament. El que hi ha són diferents criteris que cadascú defensa. Però això no només és entre socialistes i convergents, sinó que dins de Convergència o dels tres regidors socialistes hi ha actituds diferents davant determinades posicions. Som capaços de discutir-ho, arribar a acords i respectar-ho.

- L'ajuntament d'aquest mandat és bastant més diferent que el dels quatre anys anteriors. Vostè ha de governar amb una oposició formada íntegrament per forces d'esquerra. Els plens són menys plàcids?

- No. A mi no m'incomoda anar als plens ni crec que siguin menys plàcids ni que l'oposició en aquest mandat sigui més dura. Crec que l'oposició fa la seva feina i si en algun moment se sobrepassa ja em preocupo d'advertir-los. És veritat que probablement els temes que ells proposen tenen un altre biaix dels que tenien el mandat passat, però em sembla una oposició responsable, que posa sobre la taula els temes que ha de posar i nosaltres els respectem.

- Tot i la majoria absoluta que tenen CiU i el PSC, hi ha voluntat d'arribar a acords o com que no els calen els vots de l'oposició l'equip de govern tira pel dret?

- Fer servir el corró de la majoria absoluta en una votació no és una cosa habitual. La majoria dels temes arriben al ple treballats abans, amb força consensos, hi ha debats però ho acabem aprovant per unanimitat. No treballem com un govern de majoria absoluta sense parlar amb ningú. Estem oberts, expliquem tot el que hàgim d'explicar, busquem consensos. El que passa és que el fet de ser 12 et dóna més tranquil·litat per emprendre decisions.

- Eliminar la Fira Modernista, àmpliament criticada per tots els partits durant la campanya electoral, ha estat fruit de buscar aquests consensos que comenta?

- Aquesta ha estat una decisió de la gent de promoció econòmica i ni tan sols ha estat un debat de la reunió de grup. La decisió de no fer la Fira Modernista no és política sinó que és més tècnica. 
 

Josep Maria Corominas diu tenir un govern estable, conjuntament amb el PSC. Foto: Martí Albesa


- En aquest primer any han engegat el procés per reformar el Firal i han adjudicat els camps de futbol. Són els reptes més prioritaris que té aquest ajuntament?

- Eren al programa electoral, dos temes que Esquerra Republicana també hi estava d'acord, i per tant comptava amb el suport d'una amplíssima majoria del ple. El que hem fet és executar el programa. No són els dos temes d'inici sinó que són els dos temes de mandat. Farem aquests dos temes i ens costarà fer-ne gaires més, més enllà d'aquests temes del dia a dia que van sorgint. 

- Què veurem abans, la variant o la reforma de l'antic hospital Sant Jaume completada?

- Per sort o per desgràcia, veurem abans l'hospital Sant Jaume reformat. Hi ha una possibilitat real que la variant es desencalli; però si hi hagués un gran consens ciutadà ens ajudaria molt a empènyer a trobar els diners perquè això es posi en marxa. Refer la residència de l'hospital ho començarem a fer ben aviat. Estem esparant si hi ha finançament. Reformar l'hospital ha d'estar fet dins aquest mandat, la variant tan de bo veiéssim les màquines als propers tres anys. 

- I l'altra banda de l'hospital? L'edifici Doctor Fàbrega, on hi havia les habitacions, també el tindrem llest aquest mandat?

- Això no ho tinc clar. Perquè sorgeixen diverses qüestions que hem d'atendre i cal prioritzar. Així com camps de futbol i Firal els hem pogut posar en marxa, portar tots els serveis municipals en aquell espai i decidir si hi fem un espai per entitats està a l'espera que solucionem els altres dos temes. Els camps de futbol ens els treurem de sobre aquest any i el Firal veurem les màquines treballant durant l'any que ve. Són dues obres amb uns terminis molt clars. Si després som capaços de trobar recursos haurem de decidir si traslladem els serveis municipals i com ho fem. Mentrestant també hem de donar respostes, la petició de les entitats la tenim sobre la taula i si no els podem dir que en poc temps podran anar allà hem de trobar altres sistemes per anar-les col·locant. 

- I el Centre dels Volcans? La junta de govern local ja ha encarregat la redacció de l'avantprojecte. Tenen més clar com serà?

- Abans del 15 de juny hem de presentar els papers per la subvenció i en aquí hi ha d'haver un avantprojecte. Ho hem anat parlant amb diverses persones, amb el parc i amb altres grups polítics. Tenim una idea bastant avançada d'on ens centrarem per buscar aquesta subvenció d'entre un i quatre milions d'euros que dóna la Unió Europea i presentarem dibuixos i un avantprojecte molt bàsic. 

- Vostè segueix a la Diputació de Girona, com a president del DipSalut, un càrrec que ja tenia en l'anterior mandat. La diferència és que abans el sou de l'alcalde el pagava l'Ajuntament d'Olot i ara ho fa la Diputació de Girona. Potser a causa d'això hi ha qui diu que aquest any se'l veu poc per l'ajuntament. 

- Estic amb la mateixa intensitat i la mateixa dedicació horària que el mandat passat. Els dimarts vaig a la Diputació i a la tarda torno a venir a Olot. I els dijous fem junta de govern, reunió de grup, marxo a Girona i a la tarda torno a ser aquí. La resta de les hores de tots els dies de la setmana els dedico a la ciutat d'Olot. El que sí que em toca és anar sovint a diversos llocs de Barcelona per qüestions relacionades amb la ciutat o temes de sanitat, on a través de l’Associació Catalana de Municipis m'han demanat de portar els temes de salut. Jo crec que la meva dedicació és completa les 24 hores del dia, 7 dies la setmana.
Arxivat a