GRÀFIC A la Garrotxa hi ha més del doble d'entitats per habitant que a Barcelona

A la comarca hi ha prop de 400 associacions actives, la majoria dedicades a la cultura, l'acció social i el moviment veïnal | L'Ajuntament d'Olot crearà una taula d'entitats per regular tot el que fa referència al teixit associatiu

Àmbits d'actuació de les entitats de la Garrotxa
Àmbits d'actuació de les entitats de la Garrotxa | NacióGarrotxa
27 d'abril del 2016
Actualitzat el 28 d'abril a les 19:40h

Presentació de l'estudi panoràmic de les entitats de la Garrotxa Foto: Andreu Oliveras


A la Garrotxa hi ha registrades 1.009 entitats diferents, de les quals prop de 400 estan actives actualment, segons revela l'estudi Panoràmic, elaborat per l'Ajuntament d'Olot i l'Observatori del Tercer Sector. Les dades mostren que hi ha una entitat per cada 150 habitants, més del doble de la densitat d'entitats que hi ha a Barcelona. La majoria d'aquestes associacions treballen en l'àmbit cultural, d'acció social o en moviments veïnals. 

El director de l'Observatori del Tercer Sector, Pau Vidal, destaca que "l'associacionisme no està de baixa, sinó que té vitalitat i té força". Ho demostra que un 40% de les entitats actives a la Garrotxa han nascut al segle XXI. 

Àmbits d'actuació de les entitats de la Garrotxa:
 

Les dades també trenquen falses creences, com per exemple que viuen de les subvencions. L'estudi revela que el finançament públic només representa un 40% del pressupost d'aquestes associacions i que més de la meitat dels fons els obtenen amb recursos propis o finançament privat. 

Creació de la taula d'entitats d'Olot

Amb la fotografia feta de la realitat social de la comarca, l'ajuntament vol resoldre les necessitats que tenen aquestes associacions. El regidor de Cultura, Josep Berga, subratlla que volen "que es dediquin als fins pels quals s'han constituït" i des del consistori els ajudaran amb tots els tràmits més administratius. 

Properament l'Ajuntament d'Olot crearà una taula d'entitats amb set representants de les entitats culturals, esportives, socials, veïnals i de defensa dels drets civils. L'objectiu és crear entretots un nou marc que reguli tant les subvencions com tot el que fa referència a les entitats de la ciutat, independentment de quin sigui el seu àmbit d'actuació. 

Una de les demandes d'aquestes entitats és tenir espais on trobar-se i poder crear accions entre les diferents associacions. També els preocupa com augmentar la base social o com consolidar el finançament. Pel subdirector de cooperació social i voluntariat de la Generalitat, Marc Viñas, les administracions han "d'empoderar les entitats i construir les solucions de forma conjunta", sense defugir de les responsablitats de cadascú.