Olot ret homenatge a Lluís Companys amb un monument davant el cementiri

La ciutat ha inagurat el monument impulsat per Esquerra Republicana | Els arquitectes Marc Torrellas i Marta Milà han volgut recordar-lo a través de cinc frases pronunciades per Companys

Olot estrena un monument d'homenatge a Lluís Companys
Olot estrena un monument d'homenatge a Lluís Companys | Martí Albesa
Redacció NacióGarrotxa
06 de febrer del 2016
Actualitzat a les 15:42h
Olot ja compta amb un monument en memòria de Lluís Companys. L'obra s'ha inaugurat aquest matí, amb presència de la secretària primera del Parlament, Anna Simó, que ha definit l'homenatge com "un acte de normalitat democràtica". "Companys és la punta d'un iceberg d'allò que no s'ha volgut rectificar, de moltes altres persones que van ser sotmeses a judicis majors", ha remarcat Simó. 

El monument ha costat 14.000 euros i és obra dels arquitectes Marc Torrellas i Marta Milà, que van guanyar el concurs públic organitzat per l'Ajuntament d'Olot. Diuen que aquesta és una escultura participativa on la gent ha d'interactuar-hi.
 

Quatre columnes amb quatre frases recorden a Lluís Companys. Foto: Martí Albesa


L'obra, instal·lada davant del cementiri olotí, consta de quatre barres d'acer blanc, que porten escrites quatre frases pronunciades pel president Companys al llarg de la seva trajectòria: "Moriré per Catalunya i per lo que ella representa", "Tornarem a sofrir, tornarem a lluitar, tornarem a guanyar", "Guanyarem perquè tenim la raó i perquè tenim la força" i "Catalnas: l'hora és greu i gloriosa". Les quatre barres tenen una franja horitzontal de formigó amb el títol Per Catalunya i Olot, a Lluís Companys. El monument està contraposat a quatre barres d'acer negre que representen el feixisme i els opressors. Els dos espais es troben al damunt d'un gran cercle de greda. 

La inciativa de l'homenatge a Companys va sorgir del grup d'Esquerra Republicana que va proposar incloure-ho als pressupostos del 2015. El seu portaveu a Olot, Pere Gómez, ha fet èmfasi que el monument és "un reconeixament a totes les víctimes, una defensa de la democràcia i un rebuig explícit a la dictadura". Gómez ha volgut recordar els alcaldes de Les Preses, Santa Pau i Sant Feliu de Pallerols afusellats pel règim franquista. 
 

Anna Simó ha assistit a la inauguració del monument a Companys. Foto: Martí Albesa


La inauguració del monument s'ha fet el cap de setmana que es commemora el 77è aniversari de l'entrada de les tropes franquistes a Olot, el 7 de febrer de 1936. Lluís Companys és l'únic president europeu escollit democràticament que el van assassinar pel fet de ser un president democràtic.
Arxivat a