L'illa energètica del Sant Jaume entrarà en funcionament a finals d'hivern

Problemes en l'adequació de la sala de màquines han endarrerit la posada en marxa del projecte | Els responsables estudien incloure-hi també el Casal de la Gent Gran i l'edifici de la FES

A la planta baixa de l'antic hospital és on s'habilita la Sala de les Energies.
A la planta baixa de l'antic hospital és on s'habilita la Sala de les Energies. | Martí Albesa
ACN
19 de novembre del 2015
Actualitzat el 26 de novembre a les 11:45h

A la planta baixa de l'antic hospital és on s'està habilitant la Sala de les Energies. Foto: Martí Albesa


El districte energètic d'Olot o "xarxa espavilada" continua avançant. Segons ha explicat el director del SIGMA d'Olot, Francesc Canalias, en pocs dies entrarà en funcionament la caldera de gas natural i d'aquí a dos mesos, la de biomassa. La previsió és que a finals d'aquest hivern el "cervell" de la xarxa ja vagi a ple rendiment i que s'escalfi amb les energies renovables tot l'edifici de l'antic hospital. 

El fet d'adaptar un antic espai com l'hospital de Sant Jaume ha incrementat les dificultats tècniques perquè han aparegut "sorpreses" d'última hora i entrebancs que han endarrerit el procés. Malgrat tot, encara es treballa dins el calendari previst. La idea és que la Sala de les Energies sigui visitable i a la vista dels vianants aquesta primavera, a la planta baixa del Sant Jaume a la banda del carrer Mulleras.

El projecte servirà energia a set edificis 

Fins ara, el projecte preveia alimentar cinc edificis públics del centre – la Plaça Mercat, l'antic hospital Sant Jaume, les residències geriàtriques del Montsacopa i la Caritat i el Museu Comarcal de la Garrotxa. Ara, però, s'està ultimant l'ampliació a dos espais més, com és el Casal de la Gent Gran, situat al carrer Bisbe Lorenzana, i l'antiga fàbrica de Can Montsà on hi ha la Fundació d'Estudis Superiors del carrer Fontanella. 

Segons ha avançat l'alcalde, ja s'ha aconseguit una subvenció de la Diputació per valor de 60.000 euros i falta buscar els recursos per cobrir els 40.000 euros que falten per finançar aquesta ampliació de la xarxa. Segons Corominas, ara és el moment de "fer-la ben feta i potent". 

Un projecte pioner a l'Estat

El projecte és pioner a l'Estat perquè utilitza tres energies renovables -fotovoltaica, geotèrmia i biomassa- i el gas natural per generar una xarxa de calor, fred i electricitat amb control automatitzat. El que el fa més innovador, segons els seus impulsors, és que permet combinar les energies en funció de la necessitat de cada moment. El sistema està connectat a una estació meteorològica que oferirà informació a temps real amb 14 hores a la vista per ajustar la producció energètica segons el moment. Està previst que la "xarxa espavilada" permeti reduir un 20% la factura energètica. 

Les canonades dissenyades s'han "sobredimensionat" per tal que en un futur l'energia sobrant es pugi oferir a empreses i particulars. Però això no passarà, segons ha explicat Canalias, fins que la xarxa pública estigui "consolidada" per garantir-ne el seu funcionament. 
Arxivat a