La CUP denuncia que els ajuntaments garrotxins deuen 400.000 euros al Consorci d'Acció Social

Els cupaires insten als municipis a pagar el 2016 la totalitat dels serveis socials que els correspon segons el nombre de població | El partit estudia si s'ha comès una il·legalitat

El CASG gestiona tots els serveis socials de la comarca
El CASG gestiona tots els serveis socials de la comarca | Martí Albesa
Andreu Oliveras
26 d'octubre del 2015
Actualitzat el 01 de novembre a les 19:57h

Can Castellanes és la seu del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa. Foto: Martí Albesa


La CUP denuncia que els ajuntaments de la comarca han deixat de pagar més de 400.000 euros al Consorci d'Acció Social de la Garrotxa. Segons han fet públic els cupaires aquest matí, cada any des del 2009 els consistoris aporten menys diners al Consorci del que els correspondria, fet que la CUP considera que perjudica la qualitat dels serveis que ofereix. Aquests diners, necessaris pel bon funcionament, l'ens els ha de treure d'altres partides pressupostàries.

Cada ajuntament finança una part dels serveis socials de la comarca, en funció de la població del seu municipi. La llei estableix que ha de ser el 34% del cost i els càrrecs electes de la CUP asseguren que actualment no s'arriba a aquest percentatge. "Immoral ho considerem segur i il·legal estem estudiant si ho és", etziba l'alcalde de Mieres, Enric Domènech.

Crida a finançar la totalitat dels serveis el 2016

Mieres es compromet a incorporar als pressupostos del 2016 el cost total del finançament del Consorci d'Acció Social que li correspon. La proposta que el Consell d'Alcaldes va fer als ajuntaments era incrementar la partida de cares al proper any i assumir la totalitat del cost el 2017. La CUP no hi està d'acord i fa una crida als consistoris de la comarca perquè segueixin l'exemple de Mieres i aquest 2016 ja paguin la totalitat dels diners que els pertoca. 

Si bé reconeixen que tot i la manca de finançament el Consorci d'Acció Social ha seguit donant tots els serveis als més necessitats, els regidors de la CUP diuen que no se n'ha fet un seguiment adequat, fet que en dificulta una avaluació del seu finançament. "Quina és la raó perquè es congeli un pressupost en polítiques socials, just en els moments més difícils per a la greu situació de crisi que estem patint?", es pregunta el regidor de la CUP a Olot i conseller comarcal, Lluís Rubió.

El Consorci d'Acció Social és un ens gestionat, a parts iguals, per l'Ajuntament d'Olot i el Consell Comarcal de la Garrotxa. S'encarrega de proporcionar tots els serveis de Benestar Social a la comarca. L'any passat va atendre a més de 6.000 persones, la majoria gent gran amb problemes de dependència.
  

Regidors de la CUP, denunciant la manca d'inversions en Serveis Socials. Foto: Andreu Oliveras