Olot s'endeuta 4 milions i mig d'euros que pagarà cada any fins el 2030

Serviran per remodelar el Firal, reformar l'antic Hospital i construir els camps de futbol del Morrot | Tota l'oposició hi vota en contra i critica que es demani el préstec abans de tenir els projectes de les obres

Coromina defensa el préstec per les bones condicions econòmiques
Coromina defensa el préstec per les bones condicions econòmiques | Martí Albesa
Andreu Oliveras
01 de setembre del 2015
Actualitzat el 12 de maig del 2016 a la 13:03h

L'equip de govern de CiU i el PSC es queda sol aprovant demanar el préstec de 4,5 milions. Foto: Martí Albesa


L'Ajuntament d'Olot s'endeutarà 4 milions i mig d'euros al BBVA, que haurà de retornar amb un 1,98% d'interès al llarg dels propers 14,5 anys. Aquests diners serviran per finançar part del cost de les obres de la remodelació del Firal, de la reforma de l'antic Hospital de Sant Jaume i de la construcció dels camps de futbol del Morrot. 

El préstec s'ha aprovat en ple extraordinari amb els únics vots a favor de l'equip de govern de CiU i el PSC i el rebuig frontal de tota l'oposició en bloc. Els representants sociovergents defensen que "ara és el moment oportú per fer-lo" ja que, segons explica la regidora d'Hisenda, Montse Torras, "ara els tipus d’interès són baixos i ens permet no incrementar la càrrega financera del pressupost ordinari". A més, la rebaixa del deute durant l'anterior mandat, situant-lo al 68% del pressupost municipal, permet tornar-se a endeutar. 

Rebuig unànim de l'oposició

L'oposició en critica, sobretot, les formes. No entenen que es demani un préstec per a tres obres, abans de dissenyar-ne el projecte i debatre com es farà el Firal, els camps del Morrot i el nou Sant Jaume. Pel regidor d'ERC Lluís Juncà, "es posa el carro per davant dels bous" i afegeix: "El que està fent l'equip de govern és el que la gent feia abans: anava al banc, els oferien unes condicions molt avantjoses i després es plantejava comprar un pis".   

La CUP tampoc vol que els tres projectes s'acabin convertint en les grans obres faraòniques del mandat, com explica la regidora Anna Descals: "Tenim exemples d'obres majestuoses que s'han demostrat poc pràctiques però molt cares com el Firalet o el Centre Cívic de Riudaura". A més, el partit s'oposa "a demanar aquest o qualsevol altre crèdit a entitats financeres responsables en gran part de la crisi econòmica i dels desnonaments de centenars de famílies".

Olot en Comú es lamenta que es destini aquesta partida pressupostària a tres nous equipaments enlloc de cobrir la despesa social. "Quatre milions i mig que ara ens endeutarem són quatre milions i mig que no podrem dedicar a altres coses que són prioritàries", diu el portaveu del partit, Xavier Garcia. 

Corominas defensa debatre en profunditat els tres projectes

L'alcalde, Josep Maria Corominas, s'ha defensat argumentant que ara només s'ha decidit la sol·licitud del préstec i que de les tres obres ja se'n debatrà àmpliament més endavant: "Necessitem tenir dotació econòmica per tirar endavant els projectes. És una senyal clara que estem disposats a tirar endavant uns projectes que han tingut els suports dels olotins a les urnes". 
Arxivat a