Empreses privades finançaran obres del PNZVG i hi impulsaran negocis

El Parc Natural està ultimant un acord amb el cercle Euram, pioner a tot Catalunya | Santi Vila promet l'aprovació inicial del Pla Especial de Protecció de l'Alta Garrotxa abans del 27-S

Santi Vila ha visitat la seu del PNZVG a Can Jordà
Santi Vila ha visitat la seu del PNZVG a Can Jordà | Andreu Oliveras
Andreu Oliveras
10 de juliol del 2015
Actualitzat el 15 de juliol a les 20:57h

Santi Vila ha visitat la seu del PNZVG a Can Jordà, a Santa Pau. Foto: Andreu Oliveras


El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa serà el primer de tot Catalunya a arribar a acords amb empreses privades perquè financiïn l'adequació de certs espais i després se'n facin càrrec, impulsant-hi negocis privats. El departament de Territori i Sostenibilitat està negociant l'acord amb el Cercle Euram i espera tancar-lo a les pròximes setmanes.

Aquestes accions aniran des de les relatives a la conservació i valorització de l'entorn natural a les col·laboracions concretes de mecenatge o esponsorització. La idea vol servir per promoure l'economia local i si funciona es vol extendre la iniciativa a altres parcs naturals catalans.

Com ha explicat el conseller Santi Vila en una visita a la seu del PNZVG a Can Jordà, "el teixit social ha de poder ser un actiu en la dinamització dels parcs". Vila és el responsable dels parcs naturals catalans, després de la remodelació del govern com a conseqüència de la sortida d'Unió. 

El conseller vol que el parc natural garrotxí treballi colze a colze amb l'Observatori del Paisatge, que aquest any celebra el seu desè aniversari. Considera que cal replantejar el sistema organitzatiu dels parcs, sobretot a nivell polític. Santi Vila ha deixat clar que els directors dels diferents parcs catalans no han de patir ja que no els pensa cessar, contradient la tesi que defensava l'anterior conseller Josep Maria Pelegrí. "No es farà cap canvi, ni aquí ni enlloc", ha assegurat Vila.

Voluntat d'aprovar aquest estiu el Pla Especial de Protecció de l'Alta Garrotxa

Preguntat sobre el futur del Pla Especial de Protecció de l'Alta Garrotxa, que fa cinc anys que s'està redactant, el conseller de Territori ha promès intentar aprovar-lo inicialment "abans no s'esgoti la legislatura". Tot i així el temps se'ls tira a sobre, amb les eleccions del 27-S a la cantonada.

El pla ha de regular tot el que es pot fer en aquest espai natural. Es va començar a redactar el 2010 i la previsió era que estigués aprovat de manera definitiva el 2012. A dia d'avui, el departament encara n'ha de fer l'aprovació inicial, a partir de la qual s'obriria un període per presentar al·legacions. A esperes del pla, l'Espai Natural es regeix per unes normes especials redactades al 1996, que molts dels implicats consideren insuficients. De fet, l'Associació d'Amics de l'Alta Garrotxa insisteix en reclamar que es creï un Parc Natural que protegeixi la zona.