Els serveis socials a la Garrotxa atenen sobretot a gent gran que viu sola

Un 40,3% dels garrotxins atesos pel Servei d'Atenció Social Bàsica el 2014 tenia més de 75 anys | La majoria dels olotins que necessiten ajuda viuen al Nucli Antic, Sant Miquel i les Tries

1 de cada 10 garrotxins va ser atès pels serveis socials
1 de cada 10 garrotxins va ser atès pels serveis socials | Martí Albesa
Andreu Oliveras
07 de juliol del 2015
Actualitzat el 13 de juliol a les 18:04h

1 de cada 10 garrotxins va ser atès pels serveis socials el 2014. Foto: Martí Albesa


Quasi la meitat de les persones ateses pel Consorci d'Acció Social de la Garrotxa el 2014 era gent gran amb problemes de dependència. La Garrotxa és una comarca envellida on el 20,1% de la població té més de 65 anys, un percentatge superior a la mitjana catalana. Com explica a NacióLaGarrotxa la directora del CASG, Teia Fàbrega, "quanta més gent gran hi ha, més persones depenents hi ha amb majors necessitats socials". 

El perfil principal és de dones de més de 75 anys que viuen soles, amb pensions molt baixes. És una problemàtica que va en augment i cada any el Consorci d'Acció Social incrementa els esforços que posa cap als serveis de teleassistència, d'ajuda a domicili i de tot allò necessari per cobrir la dependència. Quatre de cada deu ususaris dels serveis socials tenen més de 75 anys.

Tot i que des de l'inici de la crisi ha anat creixent les ajudes relacionades amb la pobresa, la dependència segueix essent el principal cavall de batalla del consorci. Dels casos atesos l'any passat, un 30,4% eren relacionats amb la pobresa mentre que un 46,7% afectaven a la dependència. 

1 de cada 10 garrotxins és atès pels Serveis Socials 

El 2014, 6.205 persones van ser ateses pel servei d'atenció social bàsica de la Garrotxa, el que representa un 10,8% de la població de la comarca. Per municipis, Castellfollit de la Roca és el que té un major percentatge d'habitants atesos pels serveis socials, 17,5%, i Sant Joan les Fonts és al costat oposat del rànquing amb un 12,3% de la població atesa pel CASG.

En el cas d'Olot, un gruix important dels que s'apropen al Consorci d'Acció Social viuen al Nucli Antic i els barris de Sant Francesc, Sant Miquel i les Tries. 
 

Memòria d'activitats del 2014 del CASG

 

Un 40,3% dels 6.205 garrotxins atesos pel CASG el 2014 tenia més de 75 anys. Foto: Martí Albesa