Eduard Barceló i Pau Capell no fallen a la primera Trepitja Garrotxa

Mila Duran guanya amb claredat el trail en categoria femenina | Ismael Vila acaba segon la ultra | Marc Reixach i Marc Costa completen el podi masculí de la cursa de 63 km

Arnau Urgell
05 d'octubre del 2014
Actualitzat el 10 d'octubre a les 17:26h
Eduard Barceló, per davant d'Ismael Vila, guanyador de la Trepitja Garrotxa. Foto: Marc Cargol

Pau Capell i Eduard Barceló eren els grans favorits de la Trepitja Garrotxa i no han fallat. El flamant campió de la Copa Catalana d'ultres ha dominat amb total autoritat la cursa de 63 quilòmetres mentre que el triatleta andorrà ha protagonitzat una lluita més ajustada amb Ismael Vila, segon classificat del recorregut de 112 quilòmetres. En dones, el triomf ha estat molt clar per la garrotxina Mila Duran.

Pau Capell marca diferències des del principi

Pau Capell va deixar clar des del principi la seva condició de favorit. Després de la sortida, a les vuit des d'Oix, la vuitantena de participants havien de donar una volta a l'entorn del nucli. En completar-la, ja avantatjava en una cinquantena de metres la resta de corredors capdavanters i la diferència no va parar d'augmentar.

El corredor de Sant Boi de Llobregat va aprofitar els primers vint-i-cinc quilòmetres, una bona part dels quals de pista, per posar la cinquena i arribar amb un marge important al primer gran ascens del dia, al santuari de la Mare de Déu del Mont. Allà hi va passar amb quasi 35 minuts d'avantatge sobre Marc Costa i Marc Reixach, que fins aquell punt van anar pràcticament enganxats.

Mentre Capell continuava augmentant diferències, la lluita per la segona posició es decantava per Reixach que veia com Costa no podia seguir-li el ritme. El campió de la Copa Catalana va poder afrontar els darrers quilòmetres amb tranquil·litat i arribar a la línia de meta amb un temps de 6 hores i 5 minuts. "Que el primer tram fos tan corredor m'ha permès tenir un avantatge important que després he pogut anar administrant", explicava a la meta.

Tot i això, la diferència no va parar d'augmentar. Marc Reixach, que a la baixada del Mont es va escapar en solitari, va entrar a la meta d'Oix amb 6 hores i 52 minuts. Quasi una hora després, amb 7:50, ho feia Marc Costa que reconeixia que a partir del quilòmetre 40 havia començat a tenir molts problemes físics que no li van impedir completar el podi masculí.

Per darrera, Mila Duran va fer una cursa perfecte i no va tenir rival en categoria femenina. L'atleta de la Garrotxa, que al Mont ja avantatjava en 50 minuts la segona classificada, Núria Sala, va arribar a la meta com a setena absoluta amb un temps de 9 hores. El podi el van cometar Sala (10:46) i, conjuntament, Anna Rigat i Marta Domènech. Duran havia pogut entrenar força per la zona. "Em coneixia molt bé l'inici i el final del recorregut", assenyalava a la meta i destacava especialment el paratge de Sant Aniol de l'Aguja.

Pau Capell, guanyador Trepitja Garrotxa de 63 km. Foto: Martí Albesa

Lluita entre Eduard Barceló i Ismael Vila

Eduard Barceló, que a la prèvia de la cursa va oferir una xerrada de com preparar una ultra, era el gran favorit per guanyar la cursa de 112 quilòmetres. El trialeta andorrà va complir els pronòstics tot i que va protagonitzar una interessant lluita amb el local Ismael Vila.

Els dos corredors, juntament amb Jordi Artola, van córrer junts el primer quart de cursa. La pujada al Mont, al quilòmetre 33, va suposar que Artola es despengés definitivament i la victòria quedés entre Barceló i la Vila. El duet es va mantenir inalterable fins a la meitat de la cursa, a Talaixà, però passat aquest punt l'andorrà es va escapar en solitari. Tot i això, no va aconseguir mai marxar gaire més enllà de deu minuts –era la diferència al darrer control, al quilòmetre 102- .

Finalment, Barceló va arribar a la meta d'Oix amb un temps de 14 hores i 17 minuts mentre que el seu perseguidor ho va fer amb 14:31. Jordi Artola va completar el podi masculí a molta distància quan la pluja ja havia fet acte de presència. En dones, l'única participant, Montserrat Sisteré, ha creuat la línia d'arribada amb 22 hores i 48 minuts.

Fotos de la Trepitja Garrotxa: sortida, Beuda i el Mont (Marc Cargol)

Fotos del pas de la Trepitja Garrotxa pel riu Llierca (Martí Albesa)

Mila Duran, clara guanyadora de la Trepitja Garrotxa. Foto: Marc Cargol

Actualitzeu
00.14Acomiadem el seguiment de la Trepitja Garrotxa després de més de 16 hores. Gràcies per la confiança!
00.13Completa galeria de fotos de la Trepitja Garrotxa de Marc Cargol
23.45Jordi Artola ha completat el podi masculí de la Trepitja Garrotxa de 112 km amb un temps de 15 hores i 37 minuts. La nit serà complicada amb fortes tempestes a l'entorn de la cursa
22.30Eduard Barceló ha complert els pronòstics i s'adjudica l'ultra de la Trepitja Garrotxa amb un temps de 14 hores i 17 minuts. Ismael Vila ha confirmat la segona posició arribant a Oix amb 14:31
21.00A la Vall del Bac (km 102) es mantenia un mínim marge de 10 minuts entre Eduard Barceló i Ismael Vila. Jordi Artola, tercer a una hora
19.30Eduard Barceló supera Coll Alec (km 90) mentre Jordi Bartola es manté en tercera posició després de passar el 80
19.10Núria Sala confirma la segona posició del trail de 64 km. Ha estat corrent 10 hores i 46 minuts a l'Alta Garrotxa. Anna Rigat i Marta Domènech completen el podi arribant juntes en tercera posició
18.52Espectacular galeria de fotos de Martí Albesa de com han creuat el riu Llierca els participants de la Trepitja Garrotxa
18.30Eduard Barceló ja ha superat Bolós, el km 80 de la Trepitja Garrotxa. Té uns deu minuts d'avantatge sobre Ismael Vila
17.00I arriba la guanyadora femenina de la cursa de 63 km. És la garrotxa Mila Duran que ha dominat la prova amb autoritat. "He anat molt bé fins al quilòmetre 40 però després he tingut problemes", explica
16.30A l'ultra de la Trepitja Garrotxa tot continua igual amb Eduard Barceló i Isma Vila al capdavant de la cursa encarant l'ascens a les basses de Monars (km 63)
16.00El bagenc Marc Costa, amb 7 hores i 50 minuts, tanca el podi de la Trepitja Garrotxa de 63 km. Havia guanyat el dorsal en el sorteig de NacióMuntanya
15.00Marc Reixach, amb un temps de 6 hores i 52 minus, segon classificat a la cursa de 63 km
14.23Pau Capell compleix els pronòstics i s'emporta el trail amb molta autoritat. Arriba a Oix amb 6 hores i 5 minuts
11.00Al pas pel Mont (km 33) Eduard Barceló i Ismael Vila comparteixen lidera a la ultrarail mentre que Jordi Artola passa a més de deu minuts
10.38Al pas per Beuda (km 27), Pau Capell és líder destacat de la cursa de
63 km. Té un quart d'hora de marge sobre Marc Costa i Marc Reixach
9.00Pau Capell ja ha passat per Sadernes com a líder de la cursa de 63 km. Els corredors hauran de travessar el riu Llierca amb aigua fins a la cintura
8.00Comença la Trepitja Garrotxa! S'ha guardat un minu de silenci per dos compans del CE Olot
7.30Tot a punt a Oix per la sortida de la primera Trepitja Garrotxa. La cursa arrenca amb una vuitantena de corredors
20.00Eduard Barceló ofereix aquest vespre a Olot una xerrada sobre com afrontar ultres com la Trepitja Garrotxa
19.35La Mare de Déu del Mont, Sant Aniol d'Aguja, Beget i Sant Valentí de Salarça són alguns dels punts emblemàtics per on passarà la cursa
19.30La sortida de les dues curses serà conjunta a les 8 del matí a Oix
19.20La cursa consta de dos recorreguts, de 112 i 63 quilòmetres, amb sortida i arribada a Oix. Entre els 81 participants, els màxims favorits són Eduard Barceló (112 km) i Pau Capell (63 km), el flamant campió Copa Catalana
19.15NacióMuntanya seguirà la cursa al llarg de tot el dia, amb les limitacions que suposa la manca de cobertura a bona part de l'Alta Garrotxa. A més, publicarà dues completes galeries de fotos
19.00Tot a punt per a la primera Trepitja Garrotxa, l'ultra del Centre Excursionista Olot

La prèvia de la Trepitja Garrotxa

L'Alta Garrotxa estrenava aquest cap de setmana la seva pròpia ultra, la Trepitja Garrotxa del Centre Excursionista La cursa constava de dos recorreguts: un de llarg de 112 quilòmetres i 5.400 metres de desnivell i un de mitjà de 63 quilòmetres i un desnivell de 2.200 metres.

Amb sortida i arribada a Oix, les dues proves passaven per Sadernes, Tortellà, Beuda, Lliurona i Talaixà. La llarga, a més, continuarava cap a Beget, Coll de l'Alec i la Vall del Bac, fent una incursió al Ripollès. A més, els participants descobrïen espais emblemàtics de la zona com la Mare de Déu del Mont –considerada la millor talaia de les comarques gironines-, l'antic cenobi de Sant Aniol d'Aguja o l'ermita de Sant Valentí de Salarça, entre altres.

La Trepitja Garrotxa segueix les marques grogues de la xarxa de senders d’Itinerànnia i en alguns trams el GR-11 (de Can Nou a Talaixà), el GR-83 (de Coll de Sagordí a l’Hostal de la Vall de Bac) i el GR-1 (de L’Hostal de la Vall de Bac a Oix).