Els preus de les llars d'infants es dispararan

Ensenyament pagarà 875 euros per alumne, menys de la meitat que fa dos cursos.

Redacció
13 de juny del 2012
Sessió a la llar d'infants l'Estel.
Sessió a la llar d'infants l'Estel. | AjM
Sessió de violí en una llar d'infants. Foto: AjM.

El Departament d'Ensenyament pretén que les famílies passin a pagar el 50% del cost de la plaça de les llars d'infants públiques, mentre que la resta es divideixi en parts igual entre l'administració catalana, un 25%, i l'administració local, un altre 25%. En la reunió d'aquest dilluns de la Comissió Mixta -taula on s'inclou el propi departament, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis-, presidida per la consellera Irene Rigau, el departament va fer un estudi intern del cost de la plaça, que és de 3.420 euros per alumne i any sense serveis complementaris, dels quals la Generalitat en pagarà 875 euros per alumne.

El mapa de llars d'infants del període 2004-2008 preveia la creació de 30.000 places i se n'han creat 40.493. A través de diversos convenis s'ha anat prorrogant la creació fins a l'agost de 2012, fet que pot suposar un increment d'unes 4.000 places més. L'oferta actual de places és de 64.326 tot i que actualment se n'ocupen 50.093. Durant aquest període el principi que inspirava el repartiment de les despeses era un terç del cost de la plaça l'assumien les famílies, un altre terç, la Generalitat i el terç restant, els ajuntaments.

Finalment en la reunió d'aquest dilluns, que ha presidit la consellera Rigau, s'ha proposat que les famílies en el seu conjunt paguin el 50% del cost de la plaça i la resta es divideixi en parts igual entre l'administració catalana, un 25%, i l'administració local, un altre 25%. Aquesta mesura té caràcter conjuntural. El pagament de la part de les famílies s'haurà d'establir a través de bandes tarifàries o de beques. Les beques han de sortir del pagament final que faci el departament i de les aportacions que també facin els propis ajuntaments.

El Departament també ha fet un estudi intern del cost de la plaça de llar d'infants amb l'aplicació del decret del 4 de juliol del 2006 pel qual es regula el primer cicle d'educació infantil i els requisits dels centres, el conveni col·lectiu del sector, i sense tenir en compte ni les acollides matinals ni el menjador, ja que s'entenen com a serveis extraordinaris. Així el cost de la plaça és de 3.420 euros per alumne i any, dels quals el Departament en pagarà 875 euros per alumne la consellera ha concretat la xifra, tal com va anunciar en seu parlamentària el passat 17 de maig.

Durant la reunió hi ha hagut un debat intens sobre l'impacte de les mesures d'austeritat en aquest àmbit que han de significar una millor reorganització dels efectius sense baixar la qualitat de les llars d'infants. Així per exemple, es proposa que la direcció tècnica sigui compartida en diferents llars d'infants. La comissió continuarà les reunions, però les propostes ja anunciades permetran a les administracions locals poder donar la xifra que han de pagar les famílies el curs vinent i preparar les reorganitzacions per ajustar-se al decret que els siguin necessàries. Aquestes mesures facilitaran la flexibilització del model que fins ara no permetia adaptar-lo a cada realitat.