Ús de cookies
ElsBolets.com utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència d'usuari, mostrar publicitat adaptada als vostres interessos i recollir dades amb l'objectiu d'analitzar l'audiència amb eines genèriques. Si continueu navegant pel web, entendrem que accepteu la nostra política de cookies. Accepto
Notícia en PDF
Notícia en PDF

La temporada boletaire arrenca amb bones expectatives però amb la mirada posada al cel

Les prediccions del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya són que es pot arribar a doblar la producció d'una campanya normal

, Solsonès | Actualitzat el 22/09/2013 a les 18:58h
Una parada de bolets a Solsona aquests dies Foto: Ramon Estany

Olvan (ACN).- La conversa dels paradistes del Mercat del Bolet de Cal Rosal fa uns dies que gira entorn el mateix tema: la climatologia. Si no baixen les temperatures i no plou, temen que la temporada boletaire, que ha arrencat amb bones expectatives, no sigui prou bona. Un d'ells, en Pere Muxí, ho ha resumit així: "Al bosc està tot a punt però si aquest anticicló que tenim dura uns quants dies més pot espatllar la festa" . Quant a xifres, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya calcula que la producció de bolets d'aquesta temporada podria ser una de les millors dels darrers 18 anys i doblar les quantitats habituals. De moment, es troben bolets al Pirineu, Prepirineu i les cotes altes de la Catalunya Central.
 
La producció de bolets d'aquesta temporada podria ser una de les millors dels darrers 18 anys i arribar a doblar les quantitats habituals, segons preveu el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), a Solsona. "La mitjana de bolets a Catalunya és d'uns 57 quilos per hectàrea; aquest any, preveiem que se superin els 100. La producció podria acabar sent comparable a la del 2003, quan es va arribar als 120 quilos", assenyala Juan Martínez de Aragón, micòleg i investigador del CTFC. 
 
Les pluges abundants que hi ha hagut a finals d'estiu i les temperatures més baixes respecte d'altres anys són els factors principals perquè la temporada de bolets hagi generat moltes expectatives en la seva arrancada. "És important que plogui durant l'any, però la clau és l'acumulació de l'aigua al sòl durant els mesos d'agost, setembre i octubre" , ha explicat el micòleg. Al Pirineu, Prepirineu i als punts més alts de la Catalunya Central són els llocs on ja es poden trobar bolets, tot i que la producció s'estendrà per les cotes més baixes en els propers dies, segons ha avançat el tècnic del CTFC, que ha afegit que el moment àlgid arribarà a mitjan d'octubre. 
 
Els boletaires no treuen la mirada del cel
 
Els paradistes del Mercat del Bolet de Cal Rosal (Olvan, Berguedà) - un dels més antics i importants de Catalunya- fa uns dies que no aparten la mirada del cel. Tots ells veuen amb il·lusió l'arrencada de la temporada boletaire però lamenten que si no baixen les temperatures i no plou "la campanya es pot espatllar". Un d'ells, en Pere Muxí, ha explicat que "al bosc tot està a punt perquè hi hagi bolets però si aquest anticicló dura uns quants dies més pot espatllar la festa" . A més, segons ell, els rovellons que troben "estan una mica podrits degut a les temperatures elevades" . "Fins que no faci fred i els insectes es redueixin en abundància tindrem els bolets podrits" , ha matisat. 
 
Un altre boletaire habitual al Mercat, l'Alfred Blanes, relatava que "estem trobant força bolets però ha de tornar a ploure perquè es mantingui i vagi a més" . Blanes coincidia amb Muxí en el fet que "estem trobant els rovellons corcats perquè falta que plogui i en surtin de nous" . A les parades ja es poden trobar gairebé totes les varietats de bolets, tot i que la presència de camagrocs és molt visible, ja que "enguany n'hi ha en molta abundància" , ha destacat Eva Pagerols, de la parada 'Let's bo'. 

Una dona compra una caixa de bolets a la parada Let's bo del Mercat del Bolet de Cal Rosal Foto: ACN
 
Preus més ajustats
 
La bona abundància de bolets que hi ha hagut a principi de temporada fa que els preus siguin més barats que l'any passat. Des de la parada Bolets Pirineus, la Sílvia ha ressaltat que "l'any passat els bolets eren més cars perquè n'hi havia molt pocs" . Amb tot, la paradista ha remarcat que "els preus són molt variables i d'una setmana a una altra poden canviar molt" . Però no només la bona producció de bolets ha fet ajustar els preus. En Pere Muxí ha subratllat que "els preus estan a l'ordre del dia. És a dir, estan més baixos perquè les vendes van més lentes i, a més, les altes temperatures tampoc conviden a comprar bolets".
 
Un altre dels aspectes que noten els paradistes de Cal Rosal és que els visitants cada cop compren en menys quantitat. En Ramon Romera fa més de 25 anys que té una parada al Mercat i ha explicat que "gent que abans venia a comprar bolets ara ve a vendre'n". A més, assegura que, amb la crisi, "el primer que suprimim són els productes que no són de primera necessitat" . Els paradistes consultats per l'ACN també coincideixen a afirmar que cada cop tenen més demanda les caixes petites i poca gent compra més d'un quilo de bolets. 
 
La regulació, a debat 
 
El debat sobre la necessitat de limitar la recol·lecció de bolets s'ha reactivat aquesta temporada amb l'anunci de la Vall d'Aran de voler prohibir aquesta activitat a les persones que no pernoctessin en el seu territori. Per a l'investigador del CTFC, és "necessària una regulació global a Catalunya, ja sigui un carnet, una llicència o una altra proposta". En el marc de les iniciatives per regular la recol·lecció de bolets, també destaca el pla pilot del carnet a la zona de Poblet i les propostes d'autorització i pagament que van sorgir al Solsonès fa dos anys.
 
Martínez de Aragon considera que "els boletaires troben embolicat que hi hagi diverses iniciatives" i que "cal marcar unes línies clares" per assegurar la "conservació del recurs micològic" . "Quants quilos de bolets pot recol·lectar un aficionat? I aquell que es dedica a l'activitat comercial? I a la científica?" , es pregunta el micòleg com a punt de partida. Amb tot, l'investigador assegura que, ara com ara, el recurs micològic "no està en perill"
 
"Els models amb els quals treballem i les dades recollides no mostren cap disminució de la producció de bolets" , afirma. Tot i això, Martínez de Aragón aconsella "intentar limitar les quantitats de bolets que es poden recol·lectar" , encara que reconeix que és "dur, perquè significa posar límits". "Estic encantat quan porto un cistell de bolets a casa, més que no pas quan n'omplo cinc o sis i no sé què fer-ne. Crec que hem d'utilitzar el sentit comú. Si amb un quilo en tinc per menjar, doncs l'únic que s'ha de fer és gaudir-ne!" , ha reblat.
 
L'investigador del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya Juan Martínez de Aragón observa un bolet d'ovella, que ha tret d'una de les mostres inventariades Foto: ACN
Notícia en PDF
Notícia en PDF

FEU EL VOSTRE COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Grup Nació Digital
Des de maig de 1996
Editorial: SCG Aquitània SL
Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Amb la col·laboració de: