Ús de cookies
ElsBolets.com utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència d'usuari, mostrar publicitat adaptada als vostres interessos i recollir dades amb l'objectiu d'analitzar l'audiència amb eines genèriques. Si continueu navegant pel web, entendrem que accepteu la nostra política de cookies. Accepto
Notícia en PDF
Notícia en PDF

Recullen 94 quilos de bolets al concurs de Boletaires de Berga

| Actualitzat el 11/10/2012 a les 17:21h
Els quatre boletaires d'honor d'aquest 2012: la cuinera Isabel Màrquez, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, i els cuiners Nando Jubany i Toni Massanés. Foto: Estefania Escolà

Més de 3.000 persones han omplert aquest diumenge el pla de Puigventós, a Castellar del Riu (el Berguedà), durant el 56è concurs de boletaires de Berga. El certamen només ha comptat amb la participació de sis boletaires que, en total, han recollit 94 quilos de bolets. El president de la Penya Boletaire de Berga, Jesús Perarnau, ha explicat que la poca presència de concursants -l'any passat n'hi va haver el doble- s'explica perquè, enguany, els bolets han trigat molt a sortir. Tot i això, confia que la temporada millori durant aquest mes d'octubre. Alfred Prados, de Cal Rosal (Olvan), ha estat el guanyador del primer premi en la categoria de rovellons valorat en 300 euros, amb un cistell de 29'5 kg. El 56è concurs de Boletaires de Berga ha viscut una jornada poc habitual amb la presència de només sis participants al certamen. Tot i l'expectació generada i la forta assistència de públic, hi ha hagut pocs bolets. En total, els cistells dels sis participants han pesat 94 quilos -76 de rovellons i 18 de llenegues-.

El guanyador del primer premi en la categoria de rovellons ha estat el boletaire Alfred Prados, amb un cistell de 29'5 kg. Prados ha assegurat que hi ha bolets al bosc, però ha afegit que aquest any han sortit més tard de l'habitual i en zones de cotes baixes. El boletaire confia que si plou durant aquesta setmana es continuïn fent bolets durant el mes d'octubre, però ha alertat que el fred no és positiu. El primer premi en la categoria de llenegues negres ha estat per la boletaire Aurora Guix, que ha aconseguit omplir un cistell amb 12 quilos de bolets.

A diferència de l'any passat, en què per primera vegada en la història del concurs, els primers premis van quedar deserts per la manca de bolets. Enguany, s'hi s'han pogut donar però la imatge ha estat ben diferent a les d'edicions passades en què Puigventós havia estat testimoni de cistelles guanyadores amb fins a 60 quilos de rovellons. Tot i això, l'assistència de públic ha continuat sent massiva i al voltant d'unes 3.000 persones han passat pel concurs.

El president de la Penya Boletaire de Berga, Jesús Perarnau, s'ha mostrat satisfet perquè, tot i la poca participació al concurs, el pla de Puigventós s'ha omplert de visitants en la jornada festiva, que "mostra una consolidació d'una tradició que ja és un tret identificatiu de la nostra comarca". Amb més de mig segle d'història, el tradicional concurs de Boletaires de Puigventós és el més important de Catalunya i un dels més antics de l'Estat.

Boletaires d'Honor

Enguany, la Penya Boletaire de Berga ha investit boletaires d'honor a la xef del Restaurant Sala de Berga, Isabel Màrquez, el director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, el xef del restaurant Can Jubany, Nando Jubany, i el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve. El cuiner Toni Massanés ha reivindicat la importància del bolets en una comarca com el Berguedà i ha instat l'administració i la societat berguedana a aprofitar aquest valor turístic i gastronòmic de la comarca.

Una temporada millor que la de l'any passat

El Mercat de Bolets de Cal Rosal funciona des del 15 de setembre. Un dels seus paradistes, Pere Muxí, ha explicat que l'afluència de gent és bona i ha destacat que, a diferència d'altres anys, els visitants no només es concentren durant el cap de setmana.

Muxí ha explicat que la temporada de bolets "com a mínim" ja és millor que la de l'any passat, però ha assegurat que les altes temperatures no ajuden a la florida de fongs. A la seva parada arriben entre 40 i 90 kg de bolets cada dia, sobretot rovellons però també llenegues i fredolics. Pel que fa al preu, en el cas del rovelló, oscil·la entre els 13 i 25 euros el quilo.
Notícia en PDF
Notícia en PDF

FEU EL VOSTRE COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Grup Nació Digital
Des de maig de 1996
Editorial: SCG Aquitània SL
Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Amb la col·laboració de: