L'Estat francès dóna el títol de País d'Art i Història a la candidatura catalana

Redacció
19 de novembre del 2009

La iniciativa agrupa municipis d'ambdues vessants del Pirineu. Foto: Arnau Urgell

El president de la Mancomunitat de la Vall de Camprodon, Josep Coma, i l'alcalde de Sant Joan, Ramon Roqué, han encapçalat juntament amb representants d'institucions de la Catalunya Nord la delegació que aquest dijous ha defensat amb èxit a París la candidatura del País d’Art i d’Història de les Valls Catalanes del Tec i del Ter.

Des de l’any 2008, la Mancomunitat de la Vall de Camprodon i l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses treballen conjuntament amb 22 municipis de la Catalunya Nord per aconseguir el reconeixement de País d’Art i d’Història. Es tracta d'una marca distintiva que el Ministeri francès de Cultura i Comunicacions atorga a ciutats i territoris que construeixen un projecte cultural a partir del seu patrimoni natural, històric, arquitectònic i cultural. El passat 29 de setembre, en una reunió a Prats de Molló, es va enllestir el projecte i la candidatura que es va enviar als membres que formen el Consell Nacional de Viles i Països d’Art i d’Història.

Frédéric Mitterrand, ministre francès de Cultura, ha presidit el comitè que ha avaluat les sis candidatures presentades. La de les valls del Ter i el Tec és la primera de caràcter transfronterer i que se suma a les accions per coordinar les comarques catalanes d'ambdues vessants del Pirineu. Segons Josep Coma la promoció del patrimoni natural i cultural de la candidatura entronca amb la recentment aprovada Carta del Paisatge de la Vall de Camprodon.

Abans de marxar a París, representants de la candidatura han estat aquest dimecres a la tarda al Parlament de Cataunya. Allà han presentat el projecte al vicepresident del Govern, Josep Lluís Carod-Rovira.

- Nota de premsa de la Mancomunitat de la Vall de Camprodon