Mercadal del Comte Guifré: «Primer pas per sortir de l'estandardització»

El nombre de visitants augmenta un 20%

Redacció
13 d'agost del 2009
Mercadal del Comte Guifré abanderats
Mercadal del Comte Guifré abanderats | Lurdes López


Galeries de fotos 2009

- Gran desfilada del Comte Guifré (Lurdes López i Xevi Mas)
- Espectacles nocturns (Ivan Autet)
- Sopar medieval (Lurdes López i Xevi Mas)
- Espectacles de carrer: Caladrius, Niorun, Les Rasons de Trobar i la pitó blanca (Arnau Urgell)
- Espectacles de carrer: Alchymere i Joves Abanderats de Tortosa (Ivan Autet)
- "Nit de Contes" i concert de Caladrius (Ivan Autet)
- Arribada del Comte Guifré (Arnau Urgell)

Galeries de fotos 2008
- Mercadal de dia
- Espectacles de carrer i Mercal de nit

Informació pràctica
- Programa complet
- Planell d'espais i activitats
- Reserves sopar i activitats amb aforament limitat
- Radar meteorològic

Dijous 13 (15:00)
Un 20% més de visitants


Les primeres xifres provisionals de l'organització assenyalen que en dos dies i mig de Mercadal hi hagut 23.000 visitants. Respecte l'any passat l'assistència hauria augmentat un 20%, ja que es va estimar que havien passat per l'esdeveniment 19.000 persones.

Oferim a tots els lectors les dues darreres galeries de fotos del Mercadal 2009. Una centrada en els espectacles nocturns del fotògraf ripollès Ivan Autet i una altra monogràfica del tercer dia, de la Lurdes López i en Xevi Mas, on es recull entre altres la gran desfilada del Comte Guifré i la final del torneig de tir amb arc.



Dimecres 12 (18:00)
«Primer pas per sortir de l'estandardització»


A l'espera de la recta final, la valoració del Mercadal 2009 és més que positiva. L'alcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà, hi posa un “notable alt” i entén l'edició d'enguany com un “primer pas per sortir de l'estandardització”. I és que l'Ajuntament pretenia singularitzar l'esdeveniment a l'entorn de la figura del Comte Guifré i evitar que fos “un mercat medieval més”. Jordà ja garanteix que de cara l'any vinent la companyia teatral ripollesa la Sargantana tornarà a coordinar el Mercadal. Una possibilitat que il·lusiona molt a Jordi Pérez, membre del grup.

A manca de xifres definitives la percepció de Jordà i Pérez és que el nombre de visitants ha augmentat lleugerament respecte l'edició anterior. Tot i així el coordinador del Mercadal admet que les vendes a les parades han disminuït. Serà la crisi? En tot cas, la gent ha voltat més i ha comprat menys, un clàssic de les percepcions comercials.

L'afluència de públic ha estat més que notable als espectacles. Pérez, en el paper de persona del món de la faràndula, no dubta en qualificar de “fantàstic” el nivell exhibit i explica que “han fet molt més del què se'ls demanava”. En aquest sentit actuacions de mitja hora s'han allargat fins a dues hores. Pel membre de la Sargantana la satisfacció és dominant entre els grups d'artistes que han notat una gran “predisposició” del públic i els hi agradaria tornar l'any vinent.

Per Jordà és una “garantia” que la gent del territori es faci càrrec de l'esdeveniment. Tot i això entén que la implicació de la població podria ser encara major. En aquest sentit considera que hauran de pensar estratègies -vendre banderoles a un preu assequible o repartir mitjançant la Unió de Botiguers per exemple- per augmentar la decoració de pisos i comerços.

A banda de pivotar el Mercadal en la figura de Guifré, una de les apostes han estat les “nits de Mercadal”. Per l'alcaldessa és un element positiu tant per l'ambient que es crea com pels efectes pel sector de la restauració. Tot i això la principal “punxada” ha estat precisament de nit, amb un sopar que no va reunir ni la meitat dels comensals previstos. Tant Jordà com Pérez ho assumeixen com un punt a millorar i mentre l'alcaldessa assenyala clarament el preu (25 euros) com a causa, el coordinador del Mercadal també apunta a no haver explicat la vessant més “artística” de l'àpat. Sigui com sigui, esperarem l'any vinent encara amb més ganes que l'edició d'enguany (fotos d'Ivan Autet).

- L'examen del Mercadal. El que progressa (més) que adequadament i el que necessita millorar (una mica). Opina sobre el Mercadal 2009



Dimecres 12 (12:30)
Bon temps i final de festa
La tercera i darrera jornada del Mercadal del Comte Guifré es preveu esplèndida si com sembla el temps continua acompanyant -ahir el vespre van caure quatre gotes però que no van aconseguir aigualir la festa-. A banda dels espectacles destaca el final de campionat de tir amb arc, al campament situat al passeig del Mestre Guich (17:30); la gran desfilada del Comte Guifré -amb el centenar d'actors i artistes que han participat al Mercadal- (19:00) amb sortida des de la plaça de Sant Eudald. Encapçalarà la desfilada l'arquer que hagi guanyat el campionat.

A dos quarts de nou, darrera oportunitat per veure el “Terra de Contes” a l'església de Sant Pere i, posteriorment, concert amb Les Rasons de Trobar, Caladrius i Jabardeus i espectacles final de foc d'Alchymère. Tot plegat a partir de les nou a la plaça de l'Ajuntament.



Dimecres 12 (09:30)
Mercadal de nit: expectació als espectacles, mitja entrada al sopar
Una de les principals novetats del Mercadal d'enguany és la de potenciar la vessant nocturna. Cada nit la plaça de l'Ajuntament esdevé el focus d'atenció amb actuacions especials dels espectacles que s'han pogut veure al llarg del dia. La nit de dimarts tot plegat va girar al voltant del sopar medieval que, presidit pel Comte Guifré, no va passar de la mitja entrada. A fora del recinte però, desenes de curiosos es van aplegar per veure tota la “cerimònia”. Un dels motius segurament el preu, 25 euros.

- Galeria de fotos del sopar medieval (Lurdes López i Xevi Mas)





Dimarts 11 (17:15)
De mercat a festa

Jordi Pérez, membre de la Sargantana, companyia teatre que organitza el Mercadal enguany, explica a l'ACN les claus de la renovació de l'esdeveniment quedóna més importància a l'aspecte festiu.

- Notícia completa amb declaracions de Jordi Pérez
- Galeria de fotos dels espectacles de la tarda



Dimarts 11 (15:30)
Places i carrers plenes de trobadors i joglars
Més fotos del Mercadal d'Ivan Autet. Imatges del matí de dimarts ple d'espectacles. Com els Alchymière, uns joglars francesos, que et transporten a un univers imaginari. També des de les Terres de l'Ebre la Colla Jove Abanderats de Tortosa han mostrat les seves habilitats.

- Galeria de fotos dels espectacles de dimarts al matí



Dimarts 11 (12:50)
Més fotos del Mercadal
Nova galeria de fotos del primer dia de Mercadal del fotògraf ripollès Ivan Autet. A banda de l'arribada del Comte Guifré també conté imatges de l'espectacle teatral "Terra de Contes" i del concert de Caladrius, en el marc del XXX Festival Internacional de Música de Ripoll.

- Galeria de fotos de l'arribada del Comte Guifré, "Nit de Contes" i concert de Caladrius



Dimarts 11 (10:30)
Bon temps pel primer dia "fort" de Mercadal
El cel serè i el sol han fet acte de presència per il·luminar la primera jornada completa de Mercadal. Tot i així a la tarda es poden repetir els ruixats. Les parades obriran a les 11 del matí i la vila serà un no parar d'actuacions musicals, teatrals i circenses. Els abanderats de Tortosa, la música medieval de Caladrius, els trobadors del Ripollès, els bergants de Bregatta i Fuga i els joglars de l'Alchymiere són alguns dels espectacles que es podran veure al llarg del dia.

A la nit destaca el Terra de Contes a l'església de Sant Pere (20:00); el sopar medieval a la plaça de l'Ajuntament (21:00) i el ball-concert amb Jabardeus al mateix espai a les 11 de la nit.

Dilluns 10 (23:30)
Primera nit de Mercadal

Un dels objectius d'enguany ha estat allargar les activitats del Mercadal fins a la nit. El primer dia però, encara sense espectacles itinerants, l'única activitat nocturna va ser el concert de Caladrius a la plaça del Monestir. Fos pel mal temps, la sensació que el Mercadal “de veritat” començava dimarts o per l'absència dels grups d'animació pels carrers, l'esdeveniment va arrencar a “mig gas”. També es va poder veure la primera de les tres representacions de “Terra de Contes” a l'església de Sant Pere, dimarts (20:00) i dimecres (20:30) noves oportunitats per veure una colla d'actors i actrius ripolleses recreant una història de l'època en la qual manaven comtes i abats.

Dilluns 10 (19:00)
El Comte Guifré arriba acompanyat de pluja

Amb puntualitat medieval, pocs minuts després de les sis, el Comte Guifré ha “tornat” a Ripoll després de 1112 anys. A dalt d'un cavall blanc, i acompanyat d'un seguici dels seus escuders, ha travessat les places Gran i Sant Eudald que començaven a omplir-se de ripollesos i passavolants.



- Llegir notícia completa
- Galeria de fotos de l'arribada de Guifré (Arnau Urgell)

Dilluns 10 - 17:15
Pendents del cel

A l'hora oficial del Mercadal (17:00) ha sortit el sol. Sembla que la rebuda del Comte Guifré no es veurà deslluïda per la pluja. La tempesta s'allunya cap al sud-est.

Dilluns 10 - 16:26
Pendents del cel

La pluja ha fet, tal i com indicaven les previsions, acte de presència aquesta tarda. El ruixat que cau a Ripoll pot deslluir l'obertura del Mercadal i l'arribada del Comte Guifré. El SMC considera "possible" que s'acumulin més de 20 mm en mitja hora. El radar indica que pràcticament només hi ha tempesta al Baix Ripollès i entre la Vall de Camprodon i la Garrotxa. L'organització però preveu mantenir tots els actes encara que plogui "una mica".

Prèvia
Arriba el Comte Guifré

A les sis d'aquest dilluns s'espera l'arribada al campament situat al passeig del Mestre Guich del Comte Guifré. Serà la primera vegada que el fundador de la nació catalana i personatge que inspira el Mercadal fa acte de presència en la celebració. Posteriorment en Guifré farà la seva primera passejada per la vila pel carrer Macià Bonaplata, les places Gran, Sant Eudald i Llibertat i el carrer de Sant Pere.

L'altre plat fort del primer dia és l'espectacle "Terra de Contes" que se celebrarà a l'església de Sant Pere. Es repetirà també dimarts i dimecres a les vuit desl vespre. Finalment, i en el marc del XXX Festival Internacional de Música de Ripoll, el grup medieval Caladrius actuarà a la plaça del Monestir (22:00).

-
Notícia prèvia completa

Presentació
Una edició "més gran i personalitzada"

Punt d'inflexió al Mercadal del Comte Guifré; el gran esdeveniment artístic, turístic i comercial de l'estiu ripollès. Els organitzadors, l'Ajuntament de Ripoll, van assumir la tesi que calia "personalitzar" l'efemèride. En paraules més clares i directes -de Jordi Pérez, membre de la companyia teatral la Sargantana- "teníem la sensació que era un mercat més i sense diferències amb altres d'arreu del territori".

- Notícia completa