Els pastors i l'ovella ripollesa als instituts de la comarca

Redacció
03 de maig del 2009
L'actuació forma part del projecte Treball a les 4 Comarques. Les sessions divulgatives, El pastor, l'ovella i el xai del Ripollès, s'adrecen als als alumnes de quart d’ESO i les imparteix el veterinari i ramader Ramon Bach. Bach és el president de l'Associació Nacional de Criadors d’Ovins de Raça Ripollesa (ANCRI).

Després d'una primera sessió a l’escola Abadessa Emma de Sant Joan de les Abadesses aquest mes de maig se'n celebren al SES Germans Vila Riera de Camprodon (5 de maig); el SES Joan Triadú de Ribes de Freser (14 de maig) i l’escola Vedruna de Ripoll (19 de maig).

La ripollesa és la raça ovina més característica de Catalunya i que ha arribat als nostres dies amb una millor situació.. La presència de ramats d’ovelles al territori del Ripollès està associada a la figura del pastor, ofici que es troba en forta regressió, de la mateixa manera que la cabana d’oví. La desaparició de la ramaderia ovina extensiva, iniciada amb la despoblació rural, repercuteix  en el manteniment de les pastures i, en general, en la configuració del paisatge de la comarca.